Sehimli çalışan bir milde açığa çıkan ısı enerjisinin deneysel araştırılması
The Experimental investigation of heat energy occured on a shaft deflected
- Tez No: 116677
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sehim, mil, sıcaklık. TC lfÜKS!K6£rariTM?r, OOidSMAKIASYON MEBKEs, Deflection, Shaft, Heat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
IH ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEHİMLİ ÇALIŞAN BİR MİLDE AÇIĞA ÇIKAN ISI ENERJİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI ORHAN OĞUZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 74 Miller dönerek hareket ileten ve kuvvet nakleden elemanlardır. Bu nedenle, çalışma esnasında mil üzerine etki eden kuvvetler ve ağırlıklardan dolayı, milde sehimler meydana gelmektedir. Elastik sınırlar içerisinde kalan bu çalışmaların çoğunda, sehimlerden dolayı mil ve buna bağlı olarak yataklar zorlanmaktadır. Bu zorlanmalar ile basınç - sürtünme ve sonucunda ısı meydana gelecektir. Makine elemanlarında sürtünme ve ısı istenmez. Fakat ya sürtünmeden dolayı veya yük sebebiyle milin zorlanması ile sehimler meydana gelmektedir. Bu da makine elemanlarının ısınmasına ve bunun sonucunda istenmeyen hatalara ve arızalara sebebiyet verir. Mesela ; Birbirine paralel iki mil üzerinde birbirini kavrayan iki dişli düşünelim. Sehimden dolayı millerin eksenlerin kayması, hassas çalışan dişlerin birbirini kavramasına mani olur bu da dişlerin çabuk aşınıp ömrünü kısaltır.IV Aynı şekilde, torna tezgahının çok hassas dönen fener miline aşırı yükleme sonucu meydana gelecek sehim de, torna aynasına bağlanan iş parçalarının bozuk işlenmesine neden olur. Makine elemanlarının tasarımında milde meydana gelebilecek sehimler gözönünde bulundurularak malzeme seçilmelidir. Bu çalışmanın birinci bölümünde ; millerin tanımı, yapım malzemeleri ve millerin teknik özellikleri konusuna değinildi. İkinci bölümde ; mil çeşitleri, millerde hesaplama yöntemleri, millerdeki elastiki biçim değiştirmeler hakkında bilgi verildi. Üçüncü bölümde ; yatak aralığı kontrolü, sehim hesabı ve millerdeki kritik devir sayısı hesabı yapıldı. Dördüncü bölümde ; deney setinin yapılışı hakkında bilgi verildi. Beşinci bölümde ; deneyler, tablo ve grafik halinde gösterilerek, sonuçları yazıldı. Altıncı bölümde, deneylerin genel sonuçları hakkında bilgi verildi. Bu çalışmada, iki tarafı yataklanmış bir mil üzerine, kabul edilmiş elastik sınırlar içerisinde kuvvet uygulanarak meydana getirilen sehim neticesinde ve farklı çalıştırma devirlerindeki ısı değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Master Thesis THE EXPERIMENTAL INVENTIGATION OF HEAT ENERGY OCCURED ON A SHAFT DEFLECTED Orhan O?UZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Education 2002, Page : 74 Shafts are machine part transmitted force and motion. So due to force and gravity connected to over shaft, the deflections have been occurred of the shaft. At the most of theese studies done in to elastic limits, due to deflections, shafts and bearings have been forced with these loads heat will take at the end of pressure and friction. At the machine parts can't want heat and friction but the deflection has been occurred over shaft either friction or loads. Thise have been caused to heat at the machine parts and at the finally. These have been caused to that don't want foult once repairetwo teeth to each other fighted at the systems and paralelled to each other, due toVI the deflection, it impede to slip of shaft axes and to the clutch to of teeth studies sensitive over each other. Finally its life is low. When lathe shaft is loaded over which is motioned very sensitive singularity, it take to crash at the manufacturing of workparts connected to the lathe mirror. At the design in machine parts, material must be choose, the deflection will be occurred at the shaft. İn the first chapter, I mentioned describing of shaft construction of materials and technical charasteristic. İn the second chapter, I talk about types of shaft, calculation of shafts methods, elastical change form of shafts. İn the third chapter, mentioned control of bearing space, calculation of deflection and to calculated number of critic cycle. İn the fourth chapter, that information given for compose of experimental materials. İn the fifth chapter, that experiments tableau, graphic shown and the results written. İn the sixth chapter, given generally results about experiments. İn this study it has been aimed on the shaft beared to each side in to elastic limits. İt have been aimed to the determine of heat valve at the different revulition and the deflection.