The Analysis of research and development structure of the Turkish mining sector
Türk madencilik sektörü araştırma ve geliştirme yapısı analizi
  1. Tez No: 116758
  2. Yazar: AYŞEN ERTEN NAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma ve Geliştirme, Türk Madencilik Sektörü, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, bor, enerji, endüstriyel mineraller, metalik mineraller, demir ve çelik, araştırma enstitüleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı VI, Research and development, Turkish Mining Sector, General Directorate of Mineral and Research Exploration, boron, energy, industrial minerals, metallic minerals, iron and steel, research institutes, Ministry of Energy and Natural Resources. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
öz TÜRK MADENCİLİK SEKTÖRÜ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME YAPISI ANALİZİ Erten (Nar), Ayşen Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Yrd.Doç. Dr. Erkan Erdil Aralık 2002, 299 sayfa Bugünlerde, sürüdürülebilir gelişmenin en önemli faktörlerinden birisi teknolojik ilerlemedir. Temelde, milletlerin sosyal ve teknolojik gelişmelerinde araştırma-geliştirme yapabilme kapasitesi ana faktörlerden birisidir. En eski sanayi dallarından birisi olan madencilik sanayi kapitalist sistemin orijinini oluşturmuştur. Madencilik ve sanayi sektörü arasında sıkı bir ilişki vardır. Genellikle, madencilik sektörü, sanayi sektörünün gelişmesini harekete geçirmektedir. Dolayısıyla, Türkiye gelişmiş ülkelerin düzeyini yakalayabilmek için, ciddi bilim ve teknoloji politikaları ve Ar-Ge aktivitelerini destekleyerek Ar-Ge altyapısı ile sanayi politikaları, sanayi altyapısı ve sanayi ağlarım Ulusal Yenilik Sistemi çerçevesinde geliştirmelidir. Bu çalışmada temel olarak madencilik sektörü araştırma ve geliştirme göstergeleri ve Türk Madencilik Sektörü araştırma ve geliştirme yapısının sistem dinamikleri ve yeniden yapılanma analiz edildi. Öncelikle, Türk ve Dünya madenciliği araştırma vegeliştirme yapısı hakkında detaylı bir literatür araştırması yapıldı. İkinci olarak, Türk madencilik sektörünün araştırma ve geliştirme yapısı ve ilgili enstitüler analiz edildi. Üçüncü aşamada, üniversite-madencilik endüstrisi etkileşimi analiz edildi. Son aşamada, Türk Madencilik Sektörünün bilim ve teknoloji politikaları kapsamında yeniden yapılanması tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF RESEARCH AND DEVELOPMENT STRUCTURE OF THE TURKISH MINING SECTOR Erten (Nar), Ayşen M.Sc, Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor : AssistProf. Dr. Erkan Erdil December 2002, 299 pages Nowadays, technological progress is one of the most important factors for sustainable development Basically, research and development (R&D) ability is the key factor in technological and social progress of nations. From the industrial sector perspective, mining is one of the oldest industries which is the main origin of the capitalist system. There are strong relations between the mining sector and the industrial sector. Usually, the mining sector activates the development of the industrial sector. It is clear that R&D ability of mining sector is one of the most important system dynamics elements for sustainable development of the industrial sector. Therefore, to catch up with the developed countries, Turkey should re-structure her industrial policies, industrial infrastructure, industrial networks and their R&D facilities by applying serious science and technology policies and supporting R&D efforts more in a framework of National Innovation Systems. In this study, basically the status of the mining sector research and development indicators, the system dynamics of the research and development structure of the Turkish Mining Sector and re instructuring possibilities have been analysed. First, an extensive literature survey on the analysis of the research and development (R&D) structure of the World and Turkish Mining Sector is carried out. Second, the current status of Turkish mining sector R&D structure, and related institutes are analysed. Third, university and mining industry relationships are studied. Finally, re-structuring possibilities of the Turkish Mining Sector based on Science and technology policy is worked out.