The Relationship between internet use and loneliness of university students
Üniversite öğrencilerinin internet kullanımları ve yalnızlıkları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 116759
  2. Yazar: NEVA SANCAK AYAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Internet kullanımı, yalnızlık. vı, Internet use, loneliness. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET KULLANIMLARI VE YALNIZLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Ayaroğlu, Neva Sancak Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Esin Tezer Ağustos 2002, 59 sayfa Bu çalışmanın amacı kız ve erkek üniversite öğrencilerinin İnternet kullanımları ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın örneklemi Bilkent Üniversitesi'nin 385 (214 kız, 171 erkek) öğrencisinden oluşmaktadır. Öğrencilere Internet Kullanım Anket Formu ve UÇLA Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Internet'in farklı alanlarında (webde gezinmek, akademik amaçlarla web de gezinmek, sohbet etmek, elektronik postaları almak ya da yollamak, çevrimiçi oyun oynamak, anında mesaj laşma ve dosya transferi) harcanan zaman puanlan üzerine uygulanan MANOVA sonuçları, cinsiyet temel etkisinin webde gezinme ve dosyatransferi yapma alanlarında anlamlı olduğunu; erkeklerin, kızlara kıyasla, webde gezinme ve dosya transferi yapma alanlarında daha fazla zaman harcadıklarım göstermiştir. Internet kullammmın yaşamın farklı alanlarına (akademik başarı, ekonomik durum, sosyal yaşam, aile ilişkileri, arkadaşlık, ve sağlık durumu) etkisi puanlan üzerine uygulanan MANOVA sonuçlan, cinsiyet temel etkisinin akademik basan ve ekonomik durum ile ilgili alanlarda; yalnızlık temel etkisinin akademik basan, arkadaşlık ve sağlık alanlarında anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, kızların, erkeklere kıyasla, Internet kullanımının akademik başarılarını daha olumlu, buna karşılık ekonomik durumlarını daha olumsuz etkilediğini bildirdiklerini göstermiştir. Sonuçlar, ayrıca, daha çok yalnız olan öğrencilere kıyasla, daha az yalnız olan öğrencilerin Internet kullanımının akademik basan, arkadaşlık ve sağlık durumlarını daha olumlu etkilediğim bildirdiklerini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN INTERNET USE AND LONELINESS OF UNIVERSITY STUDENTS Ayaroğlu, Neva Sancak Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Esin Tezer August 2002, 59 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between different aspects of Internet use and loneliness levels of male and female university students. The sample of the study was composed of 385 (214 female, 171 male) students at Bilkent University. Internet Use Questionnaire and UCLA Loneliness Scale were administered to the students to collect data. The result of MANOVA employed to the scores for the time spent in different areas of Internet (namely, web surfing, web surfing for academic purposes, chat, sending/receiving e-mail, online games, instant messaging, and file transfer) iiirevealed significant gender main effects for Web surf scores and file transfer scores, indicating that males, compared to females, spent more time in WEB surf and file transfer activities. The results of MANOVA employed to the scores for the impact of Internet use on various aspects of life (namely, academic achievement, financial condition, social life, family relationships, friendship, and health condition) revealed significant gender main effects for academic achievement and financial condition and significant loneliness main effects for academic achievement, friendship, and health condition. These results indicated that females, compared to males, reported Internet had more positive impact on their academic achievement whereas more negative impact on their financial condition. The results also yielded that, compared to high lonely students, low lonely students reported Internet had more positive impact on their academic achievement, friendship, and health condition.