Bipolar disorder 'the west and the rest'
Çift-kutuplu düzensislik 'batıya karşı diğerleri'
  1. Tez No: 117373
  2. Yazar: RACHEL JOHNSTON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU HELVACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 1 1 Eylül, Teröre Karşı Savaş, Dost ve Düşman”, Güç Tartışması, Oryantalizm, Medeniyetler Çatışması, İslam, Devlet, Sivil Toplum İlişkisi. vı, September 1 1th, War on Terror, Friend and Foe”, Discourse of Power, Orientalism, Clash of Civilizations, Islam, State, Civil Society Relationship. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET ÇİFT-KUTUPLU DÜZENSİZLİK“Batı'ya Karşı Diğerleri”Rachel Johnston M.A, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Banu Helvacıoglu Eylül 2002 Gündemdeki 'Teröre Karşı Savaş' dostlar ve düşmanlar, bizler ve onlar, iyi ve kötü söylemini yeniden canlandırdı. Dokunulmadık hiçbir ülke kalmadı; bütün dünya taraf seçmeye zorlandı: Siz teröristlerden yana mısınız yoksa özgürlük aşığı demokrasilerden mi? Sözü edilen 'batıya karşı diğerleri' çift-kutuplu yapılanması Avrupa'nın 16. yy'daki yayılmasına kadar gerilere uzanır. O günden bu yana oluşan politik ortam ve ittifaklardaki yer değiştirmelere rağmen, değişik seviyelerde işleyen bir düzenleme prensibi, bir düşünce akımı, bir ideoloji ve kimlik olarak süregeldi.“Batıya karşı diğerleri”yapılanması, batının mütemadiyen kendisini diğerlerine karşı tanımlama rolüne ayrıcalık göstererek bizim kendimizi ve dünyayı algılamamız üzerinde güçlü bir etkisi olan bir politika aracıdır. Butezin ortaya attığı temel soru şudur:“Batıya karşı diğerleri”yapılanmasına özgü bu bölünme uzlaştırılabilir mi? Bizi yeniden dostlar ve düşmanlar olarak bölen gündemdeki savaşla, ve sessizce terörün öteki benliği olarak hedeflenen İslamla,“batı ve diğerleri”dinamiğinin“bize karşı onlar'ın”geçmişte sınırlarını belirlediği yollan anlamak bize bu yapının bugünü düzenlemedeki oynadığı mevcut rolü takdir etmemizi sağlar. Bu Tezin Türkiye ile ilgili bölümünde araştırdığı muhtemel soru, sivil toplum içinden çıkabilecek İslami kimlik arayışları kimlik anlayıştan Türkiye'de ve uluslararası siyasi ortamda“batı ve diğerleri”çıkmazına ne ölçüde uzlaşmacı bir çözüm getirebilir?
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIPOLAR DISORDER 'The West and the Rest" Rachel Johnston MA., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Associate Prof. Dr. Banu Helvacioglu September 2002 The current 'War on Terror' has revitalized the language of friends and enemies, us and them, good and evil. The whole world has been forced to choose sides: are you with the terrorists or are you with the 'freedom loving democracies'? This bipolar construct of west/rest dates back to the European expansion in the 16th century. Despite shifts in political conjunctures and alliances since then, it has persisted as an organizing principle operating on a variety of levels, as an idea, an ideology and an identity. Consistently privileging the west's role in defining itself in opposition to its Others, the west/rest construct is a political tool with a powerful impact on how we perceive ourselves and the world. The main question this thesis poses is: can the divide inherent in the west/rest mconstruct be reconciled? With the current war dividing us yet again into friends and enemies, and with Islam silently targeted as the alter-ego of terrorism, understanding the ways in which 'the west and the rest' dynamic has determined the boundaries of 'us versus them' in the past, allows us to appreciate the current role it plays in orchestrating the present. Turkey is used as an illustrative case, by examining how the construct of Islam as Other functions politically within an Islamic democracy. A tentative conclusion this thesis offers is that alternative conceptions of Islamic identity, originating from within civil society, may well provide an opportunity for reconciling the deadlock of 'the west and the rest' as it is expressed both inside Turkey and in the international arena.