The Other(s)'in the discourse of Kemalist women: Sublime womanhood creates the sublime nation
Kemalist kadın söyleminde diğerleri: Yüksek kadınlık yüksek millet yaratır
  1. Tez No: 117372
  2. Yazar: SETENAY NİL DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK CİNDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Türkiye, Diğer(ler)i, Söylem, Dergi, Millet. IV, Woman, Turkey, The Other(s), Discourse, Magazine, Nation. Ill
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
ÖZET KEMALİST KADIN SÖYLEMİNDE 'DİĞERLERİ':“YÜKSEK KADINLIK YÜKSEK MİLLET YARATIR”Doğan, Setenay Nil Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Dilek Cindoğlu Ağustos 2002 Bu çalışma Kemalist kadınlar tarafından yayınlanmış bir kadın dergisi olan Kadın Gazetesi'nin (1947-1979) aracılığıyla Kemalist kadınların söylemlerinde inşa edilmiş 'diğer(ler)i'ni, 'öteki'leri incelemektedir. İstenmeyen ve aşağı bir seviyede olan ' diğerleri 'nin bu söylemde nasıl tanımlandığı ve temsil edildiği araştırılmaktadır. Tez, ayrıca milliyetçi ve Kemalist söylemlerin Türkiye'de toplumsal cinsiyet söyleminin ve kadın sorununun oluşumundaki rolünü tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE 'OTHER(S)' IN THE DISCOURSE OF KEMALİST WOMEN:“SUBLIME WOMANHOOD CREATES THE SUBLIME NATION”Doğan, SetenayNil M. A, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assistant Prof. Dr. Dilek Cindoğlu August 2002 This study analyzes the 'other(s)' in the discourse of Kemalist women through a discourse analysis of Kadin Gazetesi (1947-1979), a woman magazine published by the Kemalist women. The representation of the inferior and undesired 'others' in Kadin Gazetesi will be examined. The thesis also aims to discuss the role of the nationalist and Kemalist discourses in the formation of gender discourse and woman question in Turkey.