Looking at women's poverty in poor households
Yoksul hanelerdeki kadınların yoksulluğuna bakış
- Tez No: 117415
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİRE ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadınların yoksulluğu, Varolma statejileri, Aktif aktörlük, Yoksulluk, Hanehalkı iç dinamikleri, Haneiçi kaynak dağılımı, Alevi/Sunni vı, Women's poverty, Survival strategies, Active agency, Poverty experienced, Internal household dynamics, Intrahousehold resource allocation, Alevi/Sunni
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez yoksul hanelerde kadınların yoksulluğunun iç dinamiklerini, yoksulluğu nasıl yaşadıklarını ve yoksullukla mücadele stratejilerini incelemektedir. Biri kadınların yoksulluğunun kuramsal ve bağlamsal kavramsallaştırılması, diğeri araştırma metoduna ilişkin başlıca iki noktaya değinmektedir. Öncellikle, kadının yoksulluğu hanehalkı içindeki kaynaklara (hem sosyal hem maddi), sorumluluklara (özellikle evin sınırlarını aşanlar) ve güce (kendi başına birşey yapabilme olarak tanımlı) eşitsiz erişim olarak tanımlanmaktadır. Tez“hanehalkı bakış açısını”kullanmaktadır, yani kadının yoksulluğu hanehalkının iç dinamikleri bağlamında kavramsallaştırılmaktadır. Mezhepsel farklılıklar, istihdam, destekleme sistemi ve aile yapısı, kadının ezilmesini kolaylaştırarak ya da engelleyerek kadınınyoksulluğunu etkileyen dört boyut olarak tanımlanmaktadır. Bunlar, Ankara'da yoksul hanelerde 24 kadınla gerçekleştirilen bir alan araştırılmasına dayanılarak incelenmektedir. Metod konusunda, kadınların yoksulluğu yaşayışları ve onunla mücadeleleri kadınların kendi görüş ve düşünceleriyle ve kadın bakış, açısından, yani toplumsal cinsiyet bakış açısıyla, sunulmaktadır. Bu bakış açısı yoksul hanelerdeki kadınların aktif aktörlüğünü ortaya çıkarmaya da katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the internal dynamics of women's poverty, and how women experience and cope with poverty in poor households. It mainly deals with two points, one regarding the conceptualization of women's poverty as content and context, and the other regarding the method of investigation. As for the former, women's poverty is defined as unequal access to resources (social as well as material), responsibilities (particularly the ones that exceed domestic borders) and power (defined as power to do something on one's own) within the household. The thesis employs a“household perspective,”that is, women's poverty has been contextualized within the internal dynamics of household. Sectarian differences, employment, support system and family structure are defined as four dimensions that affect women's poverty through enabling or disabling women's subordination. mThese are investigated by drawing upon a field study, which was conducted with 24 women in poor households in Ankara, Turkey. As for the method, how women experience and cope with poverty is presented through women's own perceptions and opinions, and by the woman's perspective, namely through the gender lens. This perspective also helps to reveal women's active agency in poor households.