İşgörenlerin performansının arttırılmasında motivasyon araçlarının kullanılması üzerine bir araştırma
A Research on the utilization of motivation techniques to increas personnel performance
  1. Tez No: 117821
  2. Yazar: HÜSEYİN ALKIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yönetim, işgören, motivasyon, motivasyon araçları, performans, personel, management, motivation, motivation tools, performance >****. *»»^ $&** t*
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
164 ÖZET Modern yönetim araçlarından birisi de motivasyondur. Çünkü motivasyon yöneticinin kullanacağı etkin bir araçtır. Bir anlamda yöneticinin başarısı bireylerin motive edebilmesine bağlıdır. Motivasyon süreci ile bireylerin fiziki, zihinsel ve ruhsal güçlerinin çok daha fazlasını üretim sürecine katmaları mümkündür. Diğer bir deyimle motivasyon işgörenlerden daha fazla yararlanmada çok önemli araçtır. Çalışmamızın amacı, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan ağır iş makineleri fabrikalarında çalışan işgörenlerin motivasyonunu tespit etmektir, işgörenlerin hangi ihtiyaç, arzu ve beklenti içersinde olduklarını tespit edilmesi onların motivasyonunu kolaylaştıracaktır. Ayrıca işgörenlerin hangi motivasyon araçlarından tatmin oldukları ve hangi motivasyon ataçlarından tatminsizlik duyduklarını tespit etmektir. Böylece yöneticiler yardımcı olmaktır. Çalışmamızda tezin teorik kısmında yerli ve yabancı bilim adamlarının kitap ve makalelerinden yararlanmıştır. Birinci bölümde yönetimin temel kavramları, motivasyon ve motivasyon çeşitleri açıklanmıştır. İkinci bölümde motivasyon araçları, performans kavram ve performans göstergeleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise anket yoluyla işletmelerden toplanan verilerin analiz ve yorumlanmasına dayanmaktadır. Beşli likert ölçeğine uygun olarak düzenlenen anket işletmelere uygulanmıştır. Değerlendirme bölümünde istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Frekans dağılımı, varyans analizi, f testi ve tukey testi uygulanmış ve demografik özelliklerine göre gruplar arasında farlılığın olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
165 ABSTRACT Motivation is one of modem management tools, since it is an effective tool that a manager can utilize. In this respect, the success of the manager dependes on his /her ability to motivate individuals. By means of motivational process.it could be made possible to incorporate the physical, mental and psychological powers of individuals into production processes. In other word motivation is a technique to better utilize human resources. Objective of this study is to determine the level of motivational commitent of personel, working in heavy industry plants, operating in Sincan Organized Industrial Zone. Determination of personel's needs, desires and expectations would facilitate to increase their motivation. In addition to that, we have attempted to determined and thereby help managers, the factors or motivational tools that are most contributing or reducing personel satisfaction. In Theoretical background of the thesis, various domestic and international literatures has been reviewed and articulated. In part I, fundamental concepts of managmenent, motivation and types of motivation has been explained. In part II, Tools of motivation, concept of performance and performance indicators has been addressed. In part III, The five- scale Likert measure questionnaire was developed and applied to companies in the Sincan Organized Industry Zone. Results and interpretations of analysis, based on data obtained through questionnaire has been presented. In process of statistical evaluation; frequency distribution, analysis of variance, f test and tukey test was applied to determine if there exists differences between groups based on thier demograpic characteristics.