9-19 yaş grubu genç kızlarda giyinme problemleri
  1. Tez No: 117982
  2. Yazar: FİLİZ ERDEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. FATMA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Adölesan, Giyim, Acne, Adolescent, Clothing. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Hazır giyim, ülkemizde 1930' lu ve1940' lı yıllarda devlet tarafından Sümerbank bünyesinde açılmaya başlanan çeşitli fabrikalarla başlamış, 1950' li yıllardan sonra özel sektöre ait işletmelerin faaliyete geçmesiyle önemli bir dinamizm kazanmıştır. 1960 ve daha sonraki yıllarda hazır giyim sanayiinde çok çeşitli dikiş makinelerinin kullanılmaya başlanması hazır giyime olan talebin artışı ile hızlı bir gelişme göstermiştir. 20.yy'da hızlanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak Türk hazır giyim sektöründe de büyük gelişmeler olmakta ve giysi tasarımı önem kazanarak giysinin vücuda uyumu göz önünde bulundurulması gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, 9-19 yaş arası genç kızlar (Adölesanlar) da vücut gelişimlerine bağlı olarak giysi problemleri ve giysi tercihlerini etkileyen faktörleri tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Çocukluktan çıkıp olgunluğa ulaşana kadar olan dönem adölesan dönem olarak adlandırılır. Adölesan dönemi yapılan araştırmalarda 9 -19 yaş grubu olarak kabul edilmiştir (Koester, 1985; Littrell, 1990; Wilson, 1998). Adölesan dönem fizyolojik ve psikolojik gelişmelere bağlı olarak üç grupta incelenmiştir. Bunlar: 9-12 yaş küçük adölesanlar - 13-15 yaş orta adölesanlar - 16-19 yaş büyük adölesanlardır. Ergenlik dönemi (11 - 21 yaş) adölesan dönemini tam olarak karşılamamaktadır. Adölesanların vücut gelişimleri ergenlik dönemini dekapsadığı için, araştırmanın kavramsal çerçevesinde adölesanın vücut yapısındaki gelişmeler ergenlik başlığı altında incelenmiştir. Araştırma materyalinin adölesanları temsil etmesine özen gösterilmiştir. Bu amaçla 1990 yılı nüfus sayım sonuçlarından Ankara ilindeki adölesanların nüfusu belirlenmiştir. Ankara'nın ilçelerinden sosyo kültürel ve sosyo ekonomik durumları göz önünde bulundurularak düşük düzeyi temsilen Altındağ, orta düzeyi temsilen Yenimahalle ve yüksek düzeyi temsilen Çankaya ilçeleri seçilmiştir. Bu ilçelerdeki adölesan nüfusunun % 0.5'i 9-19 yaş grubundaki her yaşı için ayrı ayrı hesaplanarak toplam 821 katılımcıya anket uygulanmıştır. Anket formu adölesanların giyim problemlerini ve giysi tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik hazırlanan 18 sorudan oluşturulmuştur. Anket sonuçlarının değerlendirilmesinde yüzdesel analiz yöntemi ve sosyal bilimlerde yaygın olarak kulllanılan (SPSS) bilgisayar programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler frekans ve yüzdeler olarak hesaplanarak tablolar halinde sunulmuştur. Anketlerde bazı sorulara verilen cevaplar arasındaki ilişkileri görebilmek için çapraz tablolar ve grafikler hazırlanmış Ki- Kare testi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda adölesanların vücutlarıyla giysileri arasında uyumsuzluklar olduğu tespit edilerek, adölesanlara yönelik ölçü standartları ve kalıp çizim yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu görülmüştür. Giysilerde kullanılan kumaş ve malzemelerin istenilen kalitede olmadığı, model, renk ve desen olarak adölesanların isteklerine cevap vermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Use of ready-made clothing started in 1930's and 1940's in our country by various factories established by government within the structure of Sümerbank and gained considerable dynamism after the establishment of private sector facilities in 1950's. Ready-made clothing made a rapid development in 1 960 and following years by the beginning of using many types of sewing machines in ready- made clothing industry and the increase in the demand on ready-made clothing. Depending on the technological developments which is accelerated in 20th century, great developments in Turkey's ready-made clothing sector occur, clothing design gains importance and suitability of clothing to body becomes one of the important considerations. The purpose of this study is to determine the clothing problems and the factors affecting the preferences of the young girls (adolescents) within the age range of 9 to 19, depending on their body development. The period between childhood and maturity is called as adolescence. According to the investigations (Koester,1985; Littrell,1990; Wilson, 1998), this period is accepted as the ages between 9 and 19. Depending on the physiological and psychological developments, the adolescence period is divided into three categories as follow:. 9 to 12 ages, little adolescents,. 1 3 to 1 5 ages, middle adolescents,. 1 6 to 1 9 ages, old adolescents. Acne period (11 to 21 ages) does not completely cover the adolescence period. IllSince the body developments of adolescents also covers the acne period, the development of body structure of adolescent was examined under the heading of acne, within the conceptual frame of the study. Care was taken that the survey materials represent the adolescents. For this purpose, the population of adolescents in Ankara was determined from the results of 1990 census. By taking into account the sociocultural and socioeconomic status, Altındağ for representing low level, Yenimahalle for representing medium level and Çankaya for representing high level were selected among the districts of Ankara. By calculating 0.5 % of the adolescent population between the ages 9 and 1 9 for each age separately in these districts, a questionnaire was applied to totally 821 participants. The questionnaire contained 18 questions prepared for the determination of clothing problems and preferences of adolescents. The SPSS computer program which is commonly used in social sciences and percentage analysis method were used for evaluating the results of questionnaire. The data obtained is presented as tables by being calculated as frequencies and percentages. Cross tables and graphics were prepared and Ki-Square test was applied for being able to understand the relations between the answers given for some questions in the questionnaire. As a result of the evaluation of data, disharmonies were determined between the bodies and clothing of adolescents and it was observed that there was e need for developing the sizes, standards and model drawing methods for adolescents. It was determined that, the fabric and materials used in clothing did not have the required quality properties, and the models, colours and patterns of adolescent clothing did not respond with the requests of adolescents.