Metilentetrahidrofolat redüktaz gen polimorfizmi ve kolorektal kanser riski
- Tez No: 118663
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ERGUN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: 10-metilenetetrahidrofolat redüktaz, folat homosistein, kolorektal kanser. VI, 10-methylenetetrahydrofolate reductase, folate, homocystein, colorectal cancer. _m lCVOKSEKOGltrriMIGUHIUI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Folat deriveleri kolorektal karsinogenezis için önemlidir. Düşük folat alımı, özellikle alkol alımı ile beraber, artmış risk taşımaktadır. 5,10-methilene- tetrahidrofolat reductaz (MTHFR) enzimi 5,10-methilenetetrahidrofolat'ın (pürin ve timidin sentezi için gereklidir), metionin sentezi için gerekli olan ve major sirkülatuar folat formu olan 5-methiltetrahydrofolata dönüşümünü katalize eder. MTHFR' de sık olan 677C- >T mutasyonu enzim aktivitesini azaltır ve 5-methiltetrahidrofolate seviyesinin azalmasına yol açar. Çalışmamızda MTHFR mutasyonları, plazma folat ve homosistein seviyelerini ve kolorektal kanserle ilişkilerini araştırdık Çalışmaya kolonoskopi ile tanımlanmış 45 kolorektal kanser ve kanseri olmayan 48 kontrol dahil edildi. Hastaların alkol ve sigara içiciliği sorgulandı. MTHFR polimorfizmi için genotiplendirme yapıldı ve plazma folat ile homosistein seviyeleri ölçüldü. Kolorektal kanser grubunun ortalama yaşı (51,4±13) kontrol grubundan daha yüksekti (45,4±14). Ailesinde kolorektal kanser hikayesi olan kanserli hasta %15,6 idi ve bu alt grubun ortalama yaşı aile hikayesi olmayan kanserlilerden daha yüksekti (44,7±9'a karşı 52,7±13). Gruplar arasında alkol ve sigara içimi arasında anlamlı bir fark yoktu. Kolorektal kanserli grupta homozigot mutant hasta yoktu. Folat seviyeleri arasında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla 44,7±9 ve 52,7±13), fakat folat seviyeleri daha önceki yayınlarda belirtilenlerden daha yüksekti. Gruplar arasında homosistein anlamlı bir fark vardı. Kolorektal kanser grubunda homozigot mutant hasta olmaması ve bizim hastalarımızda folat seviyelerinin daha yüksek olması, yeterli folat seviyesine sahip homozigot mutant kadın ve erkekler kolorektal kanser için düşük riske sahip olabilir denilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Folate derivatives are important in colorectal carcinogenesis; low folat intake, particularly with substantial alcohol intake, is associated increased risk. The enzyme 5,10-methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) catalyzes the conversion of 5,10- methylenetetrahydrofolate, required for purine and thymidine synthesis, to 5- methyltetrahydrofolate, the primary circulatory form of folate necessary for methionine synthesis. A common mutation (677C- >T) in MTHFR reduces enzyme activity, leading to lower levels of 5-methyltetrahydrofolate. We examined the associations of MTHFR mutations, plasma folate and homocysteine levels, and then- interactions with risk of colorectal cancer. We identified 45 colorectal cancer and 48 cancer-free controls demonstrated by using colonoscopy. Status of alcohol intake and smoking of the patients evaluated by questionary. We genotyped for the MTHFR polymorphism and measured plasma folate and homocysteine levels. The mean ages of colorectal cancer group (51,4±13) was higher when compared with control group (45,4±14). Family history of colorectal cancer was %15,6 in cancer group, and the mean ages of this subgroup were lower than who have cancer without family history (44,7±9 and 52,7±13 respectively). There was no significant differences between smoking and alcohol intake in these groups. There was no homozigot mutant patient in the colorectal cancer group. There was no significant differences between serum folate levels (10,5±5 versus 10,6±4, p:0,653), but these levels of folate were higher than the levels in previously reported publication. There was significant differences between serum homocystein levels among those groups. Because of folate levels were higher in our patients and there was no homozigot mutant cancer patient, these results suggest that men or women with homozigot mutantion who had adequate folate levels may have lower risk for colorectal cancer.