Exploring students' perceptions about problem-based online learning environment: A case study
Öğrencilerin problem-tabanlı öğrenme ortamına ilişkin algılarının araştırılması: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 119131
  2. Yazar: SERDAR ENGİN KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER YILDIRIM, Y.DOÇ.DR. ZAHİDE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem-tabanlı öğrenme, çevirimiçi öğrenme, uzaktan eğitim, proje-tabanlı öğrenme, çevirimiçi kubaşık öğrenme, takım çalışması, çevirimiçi iletişim. T.C YÜKSEKÖĞRETİM KUKULD DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Problem-based learning, online education, distance education, project- based learning, collaborative online learning, group work, computer mediated communication. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
t: H7/1I öz ÖĞRENCİLERİN PROBLEM-TABANLI ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ALGILARININ ARAŞTIRILMASI: BİR DURUM ÇALIŞMASI Koç, Serdar Engin M.S., Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zahide Yıldırım Yardımcı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soner Yıldırım Ağustos 2002, 84 sayfa Bu tez çalışması problem-tabanlı çevirimiçi öğrenme ortamında öğrenci algılarım ve öğrenci algılarındaki cinsiyet farklılıklarını çevirimiçi iletişim, yararlık, güdüleme, öğrenci desteği ve çevirimiçi kubaşık öğrenme açılarından incelemektedir. Problem-tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek, kavramları anlamak ve bilgi yapılarını oluşturmak için kendi aralarında ve öğretmen ile etkileşimde bulunmalarım gerektirir. Çevirimiçi iletişim olanakları grup olarak problem-tabanlı çevirimiçi öğrenme ortamında daha da önem kazanmaktadır. Grup projesi yürütülmesi sırasında iletişim eksikliğinden kaynaklanan kimi engeller bulunmaktadır. Bu çalışmada, iletişim eksikliğinden kaynaklanan engellerin ortadan kaldınlmasının ğ üzerinde yaptıkları katılımlı öğrenme projelerinde, öğrencilerin çevirimiçi iletişimi aracılığıyla etkileşimi etkili kılabilmesi konusunda öğrenci algılarının ve cinsiyet farklılıklarının daha yalandan anlaşılmasına ve çevirimiçi iletişim araçları ile ağ ortamının kullanılma biçimine bağlı bulunduğu tartışılmaktadır. Veriler anket ve görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Öğrencilerin çoğunluğu çevirimiçi iletişim, problem-tabanlı çevirimiçi öğrenme ortamı, sağlanan öğrenci desteği, güdülenme ve çevirimiçi kubaşık öğrenme etkinliği ve yararlılığı konusunda olumlu görüş belirtmişlerdir. Yapılan görüşme sonuçları da anketten elde edilen bu bulguları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORING STUDENTS' PERCEPTIONS ABOUT PROBLEM-BASED ONLINE LEARNING ENVIRONMENT: A CASE STUDY Koç, Serdar Engin M.S., Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zahide Yıldırım Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Soner Yıldırım August 2002, 84 pages This study examines the perceptions of students and gender differences in a problem-based learning environment in terms of computer mediated communication, learner benefits, learner support, motivation and online collaboration. Problem-based learning requires the interaction of students and the teacher between and among each other in order for students to build knowledge structures, the understanding of concepts and to develop creative and critical thinking skills. Communication gains more importance in a problem-based online group learning environment. In order to conduct a group project, there are barriers that originate from a lack of communication. In this study, it is discussed if these barriers can be overcome with a closer understanding of perceptions of students and gender differences in order to improve the effect of interaction through computer mediated communication for a collaborative web-based project An online questionnaire and follow-up interview with students were used to gamer information from students. Majority of the students were positive about computer-mediated communication, benefits of problem-based online learning environment, support provided, motivation and online collaboration. İÜ T.C VÜKSEKÖ?RETIMKUROUJ DOKÜMANTASYON MERKKÜThese results were confirmed by the students during the interviews. It was found that there were gender differences of student perceptions in learner benefits, online collaboration, motivation and computer mediated communication.