Computer education in Turkish basic education schools: Gaps between policy and practice
Türkiye'deki ilköğretim okullarında bilgisayar eğitimi: Teori ve uygulamadaki farklılıklar
- Tez No: 255303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okullarında bilgisayar eğitimi, bilgisayar dersi öğretim programı, bilgisayar öğretmenleri, bilgisayar öğretmenlerinin bilgisayar dersine karşı algıları, Computer education in basic education schools, computer education curriculum, computer teachers, computer teachers? perceptions towards computer education course
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'deki ilköğretim okullarında görev yapan bilgisayar öğretmenlerinin 2006 yılında yenilen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatına karşı olan tutumlarını değerlendirmek ve bilgisayar dersinin yenilen müfredatının ilköğretim okullarında nasıl uygulandığını göstermektir. Bu çalışmadaki öncelikli amaç; yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatının bilgisayar öğretmenleri ve öğrenciler üzerinde olan etkilerini göstermek, yenilenen müfredata karşı öğretmen ve öğrenci tutumlarını araştırmak ve bilgisayar eğitimindeki temel faktörleri açıklayarak yenilen müfredat kapsamında yapılması gerekenler ile ilköğretim okullarındaki bilgisayar dersinin uygulanışının mevcut durumunu karşılaştırmaktır.Bu çalışmada, çalışmanın amacına ulaşabilmek için nitel ve nicel yöntemleri içeren karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma araştırma yöntemi kapsamında, çalışmada ilk olarak bilgisayar öğretmenlerinin tutumlarını değerlendirmek amacıyla nicel yöntemler kullanılmış; daha sonra da nicel yöntemlerle elde edilen verileri desteklemek amacıyla doküman analizini de içeren nitel yöntemlere yer verilmiştir. Bu çalışmada nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanılmasındaki amaç çalışmanın amacına tam anlamıyla ulaşabilmek ve çalışmanın güvenirliliğini ve geçerliliğini artırmaktır.Bu çalışma kapsamında, öncelikli olarak bilgisayar öğretmenlerinin yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatına karşı olan algı ve tutumları hakkındaki nicel verilerin toplanması amacıyla bir anket uygulanmıştır. Daha sonra, nicel verileri açıklamak ve bu verilerde gerekli düzeltmeleri yapmak amacıyla nitel yöntemlere başvurulmuştur. Nitel verileri toplamak amacıyla, ankette yer alan açık uçlu sorulara verilen cevapların analizinin yanı sıra, bilgisayar öğretmenlerinin internet ortamındaki iletişim forumlarına mesleki yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar ve bilgisayar eğitimi ile ilgili yazdıkları mesajların içeriklerinin analizi ve bu konulardaki internet ve gazete haberlerinin analizi yapılmıştır.Araştırmanın sonuçları, yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatının, bilgisayar dersinin ilköğretim okullarındaki uygulanışında birçok problemi beraberinde getirdiğini göstermektedir. Bilgisayar eğitimi sırasında karşılaşılan en önemli problemlerin temel kaynağı bilgisayar dersinin seçmeli bir ders olması ve bu ders için ayrılan kısıtlı süredir. Bu durum göz önüne alındığında; Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir öğretim programı geliştirerek bilgisayar eğitimini daha verimli yapma çabalarına ulaşıp ulaşmadığı açık değildir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the current status of computer education in Turkish basic education schools by exploring the perceptions of computer teachers in terms of the policy of new computer education curriculum, which was prepared in 2006, and its actual implementations in schools. The primary aim of the study is to develop a deeper understanding about the effects of new computer education curriculum on the basic education school computer teachers and students, and their perceptions about the effectiveness of the new curriculum. The second aim is to criticize the main barriers and enablers in computer education by comparing the policy of computer education with the existing school practice.In this study, a mixed method research approach including both quantitative and qualitative traditions is employed as the primary research method of the study. A mixed method approach is followed based upon a quantitative method to explore the perceptions of computer teachers and a follow-up qualitative method including document analysis to confirm and complement the quantitative findings. By using both qualitative and quantitative data collection and analysis techniques, it was aimed to answer the research questions sufficiently in a single study and enhance the reliability and validity of the research results.In this study, firstly, quantitative data was collected by using a questionnaire as a preliminary analysis of computer teachers? perceptions regarding new computer education curriculum. Secondly, qualitative data was collected and analyzed to explain and refine the results obtained through quantitative data in the first phase. In addition to the open-ended items in the questionnaire, qualitative data was obtained from the messages posted by computer teachers in online asynchronous discussion forums about the problems they encounter in their profession; and through newspapers about computer education and the occupational problems of computer teachers.The results of the present study reveal that with the introduction of new computer education curriculum, many problems have emerged in the actual implementations of computer education courses in basic education schools. The most important of these problems are results of the elective status of computer education course and the limited time allocated for this course.