Design and experimental realization of a precision yaw sonde device
Hassas bir yalpa sondası cihazının tasarlanması ve deneysel çalışmaları
  1. Tez No: 119217
  2. Yazar: ŞULE ŞENDOĞDU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ESENDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalpa sondası, füze, roket, uçuş yörüngesi. vı, Yawsonde, missile, projectile, trajectory. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz HASSAS BİR YALPA SONDASI CİHAZININ TASARLANMASI VE DENEYSEL ÇALIŞMALARI ŞENDOĞDU YILMAZ, Şule Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Akif ESENDEMİR Eylül 2002, 100 sayfa Bu tez çalışması, roketlerin simetri eksenleri ile roketten güneşe doğrulan vektör arasındaki açısal değişimlerin sınanması için kullanılan değişik tekniklerinden kısaca söz eder. Bu tez çalışmasının ana amacı, masaüstü bir yalpa sondası cihazının tasarlanması ve roketlerin yalpa açılarının sınanması için bu yalpa sondasının analizi ve çalışma prensiplerinin açıklanmasıdır. Bu tez çalışmasında, öncelikle yayınlanmış yalpa sondası teknikleri gözden geçirilmiş ve sonrasında yeni ve uygulanabilir bir yalpa sondası cihazı tasarlanmıştır. Tasarlanmış bu yalpa sondası cihazı döngü ve yalpa kontrolörü,mekanik yalpa açısı skalası, bir füze parçası, iki optik sensör, bir sensör yuvası, bir ışık kaynağı, motor, veri indirme sistemi içerir. Bu yalpa sondası bileşenleri detaylı olarak açıklanır. Roketlerin döngü ve yalpa davranışlarının benzetimini yapabilmek için bir döngü-yalpa kontrolörü ve üzerinde mekanik bir yalpa açısı skalası tasarlanmıştır. Bu bileşenler tasarlanmış yalpa sondası cihazı için veri yaratmakta kullanılır. Ayrıca optik sensörleri yalpa sondası cihazı içine yerleştirebilmek için değişik sensör yuvalan tasarlanmıştır. Yalpa sondası cihazı için tüm tasarlanmış parçalar TÜBİTAK-SAGE'nin altyapıları kullanılarak üretilmiştir. Daha sonra, roketlerin yalpa açılarını ölçebilmek için, tasarlanmış ve üretilmiş bu yalpa sondası cihazı kullanılarak bir dizi deney gerçekleştirilmiştir. Deneyler boyunca, bir veri indirme yöntemi kullanılmıştır, ki sensörlerin yönlendirilişi aracın (füze parçasının) solar açısının ve solar döngü hızının saptanmasını sağlar. Deneyler tamamlandıktan sonra, sensör sinyalleri analiz edilmiş ve değişik deney koşullan için yalpa açılan hesaplanmıştır. Ek olarak deney sonuçlan mekanik yalpa açısı skalası üzerinde kolaylıkla görülen mekanik yalpa açılan ile de doğrulanmıştır. Sonuçlar da göstermektedir ki masa-üstü yalpa sondası cihazı bu tez çalışması kapsamında başarılı bir şekilde tasarlanmış ve doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND EXPERIMENTAL REALIZATION OF A PRECISION YAWSONDE DEVICE ŞENDO?DU YILMAZ, Şule MS, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Akif ESENDEMİR September 2002, 100 pages This thesis study mentiones the different techniques to examine the angular variations between the symmetry axis of the projectile and a vector directed from the projectile to the sun. The main aim of this thesis study is to design a tabletop yawsonde device and to explain the examination technique of the projectiles yaw angle with the analysis of yawsonde operation. In this thesis study, published yawsonde technologies are reviewed and a new applicable yawsonde device is designed. This designed tabletop yawsonde device includes a roll-yaw controller, a mechanical yaw angle scale, a missile iiisegment, two optical sensors, a sensor socket, a light source, a motor, and a data reduction system. These yawsonde device components are explained. In order to simulate the rolling and yawing behaviour of the projectile a roll-yaw controller and a mechanical yaw angle scale is designed. These components are used for the data creation with the designed yawsonde device. Also different sensor sockets are designed to encompass the optical sensors into the tabletop yawsonde device. All of the designed parts of the yawsonde device are manufactured using TÜBİTAK-SAGE's infrastructures. Experiments are done using the designed and manufactured tabletop yawsonde device to examine the solar aspect angle of the projectile. During experiments, a data reduction methodology is used wherein the sensors' orientation provides a means to determine solar aspect angle and solar roll rate of the vehicle (missile segment). After experiments completed, signal analysis is done and finally solar aspect angles for different conditions are estimated. Additionally, experimental results are straightened out by the mechanical angle of yaw, which is easily seen from the mechanical yaw angle scale. It is seen from the results that the tabletop yawsonde device is designed and confirmed succesfully in the content of this thesis study.