The Roles of hydrology and nutrients in alternative equilibria in the shallow lakes of Anatolia, lake Eymir and lake Mogan: Using monitoring and modeling approaches
Anadolu'nun iki sığ gölü'nde, Eymir ve Mogan gölleri, alternatif durumların belirlenmesinde hidroloji ve besin tuzlarının önemi: İzleme ve modelleme yaklaşımları
- Tez No: 119326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eymir Gölü, Mogan Gölü, alternatif kararlı durumlar, hidroloji, yapay nöron ağları, Lake Eymir, Lake Mogan, alternative stable states, hydrology, artificial neural networks IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ANADOLU'NUN İKİ SIĞ GÖLÜNDE, EYMİR VE MOGAN GÖLLERİ, ALTERNATİF DURUMLARIN BELİRLENMESİNDE HİDROLOJİ VE BESİN TUZLARININ ÖNEMİ: İZLEME VE MODELLEME YAKLAŞIMLARI Tan, C. Ozan Yüksek Lisans., Biyoloji Bölümü Tez danışmanı: Doç. Dr. Meryem Beklioğlu Ağustos 2002, 144 sayfa Bu çalışmada, 1997 - 2001 yılları arasında Mogan ve Eymir Gölleri'ndeki izleme çalışmalarının ve Eymir Gölü'nde suiçi bitkilerin varlığını tahmin etmeye yönelik (YNA) modelinin sonuçları sunulmaktadır. Mogan Gölü sistemi yıllık su seviyesi değişimleri yaşamaktadır. 2000 yılında bahar aylarındaki yüksek su seviyesi; düşük su sıcaklığı ve düşük Secchi derinliği ile birlikte su içi bitkilerin sınırlı büyümesine yol açmıştır. Ancak 2001 yılında, su seviyesindeki düşüşün ve buharlaşmadaki artışın bir sonucu olarak besin tuzları ve temel iyonların konsantrasyonlarında bir artış gözlenmiştir.Eymir Gölü'nün, 1997 yılında düşük Secchi derinliği ve yüksek klorofil- a ve AKM konsantrasyonlarıma bulanık su durumunda olduğu kaydedilmiştir. Benthi-planktivor balık stoğunun %57'sinin gölden uzaklaştı rı l mas ıyla Secchi derinliği yaklaşık 3 kat artmıştır. Aynı zamanda Daphnia türlerinin yoğunluğunda da 8 kat artış gözlenmiştir. Bir yıl gecikmeden sonra 2000 yılında, suiçi bitkilerin kapladığı alan %48'e çıkmıştır. Bu çalışma Türkiye'den ve bu iklim kuşağından ilk biyomanipulasyon çalışmasıdır ve bu teknik, restorasyon açısından başarılı görünmektedir. 2001 yılında, Eymir Gölü'nün maksimum ve ortalama derinliklerinde bir düşüş kaydedilmiştir. (88 ve 59 cm). Besin tuzları ve temel iyonların konsantrasyonları artmıştır, ancak büyük oranda su seviyesi düşüşü sonucunda, dolaylı olarak ortaya çıkan mekanizmalar sonucunda, suiçi bitkilerin kapladığı alan %90'a çıkmıştır. Kurulan YNA modeli, hem test hem de eğitim simulasyonlarında oldukça başarılı olmuştur (c-indeksleri 1.000 ve 0.994). Model simülasyonları sonucunda alınan sonuçlar hem teoriyle, hem de izleme çalışmalarından çıkartılan sonuçlar ile örtüşmektedir. Bu çalışma sığ göllerde bitki varlığını tahmin etmeye yönelik ilk YNA modeli uygulamasıdır ve bu tür modellerin ekosistem yapısı ve işleyişinin anlaşılmasına dair gücünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLES OF HYDROLOGY AND NUTRIENTS IN ALTERNATIVE EQUILIBRIA OF TWO SHALLOW LAKES OF ANATOLIA, LAKE EYMIR AND LAKE MOGAN: USING MONITORING AND MODELING APPROACHES Tan, C. Ozan M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu August 2002, 144 pages In this study, the results of monitoring in Lake Mogan and downstream Lake Eymir, from 1997 to 2001, and an ANN model to predict the occurrence of submerged macrophytes in Lake Eymir were presented Lake Mogan experienced interannual water level fluctuations. In 2000, high spring water level associated with low spring water temperature and spring Secchi depth resulted in reduced macrophyte coverage As a consequence of water level drawdown and increased rate of evaporation in 2001, plant coverage expanded again but the concentrations of nutrients and major ions increased. iiiLake Eymir was in turbid water state in 1997 with poor Secchi depth and high chlorophyll-a and SS concentrations. Following the removal benthi- planktivorous fish, the Secchi depth improved almost 3-fold. The density of Daphnia species also increased 8-fold. After a year delay, the coverage of submerged plants expanded to 48% in 2000. This was the first biomanipulation case from Turkey, and this climatic zone and it appeared to be effective as a restoration measure. In 2001, maximum and mean depths reduced significantly (88 and 59 cm). The concentrations of nutrients and major ions were increased; however, macrophyte coverage expanded to 90%, probably as a result of indirect mechanisms induced by water level drawdown. The ANN model performed well on both test and training sets (c- indices 1.000 and 0.994). The predictions of the model were in accordance with theory and conclusions drawn from field studies. This was the first ANN model constructed to predict the occurrence of submerged vegetation, and showed the power of ANN models in gaining insight into the ecosystem structure and functioning.