Environmental impacts of fish farms
Balık çiftliklerinin çevresel etkisi
- Tez No: 119622
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ERDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fish farm, ecosystem, fodder, organic substances, inorganic matter, carrying capacity, aquatic ecosystem, pollution, eutrophication, sediment
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Her faaliyetin ekosistem üzerine bir etkisi olduğu gibi, balık üretim çiftliklerinin de ekosistemde etkisinin olması doğaldır. Balık yetiştiriciliğinde oluşan bu etkileri karasal ve sucul ekosistemlerde incelemek yanlış olmaz. Bu çalışmada, balık üretim çiftliklerinde kirlilik oluşturan kaynakların neler olduğu; tesislerde kullanılan yem, kimyasal maddeler ile balık dışkıları ve ölülerinden kaynaklanan organik ve inorganik maddelerdeki değişimler incelenmeye çalışılmıştır. Balık çiftliklerinde yenmeyen yemler, balık dışkıları ve ölü balıklardan kaynaklanan partiküler organik maddeler ile çözünmüş inorganik atıklar oluşur. İşletmenin taşıma kapasitesine göre sucul ortama azot, fosfor ve karbon girdisi ortamın taşıma kapasitesinin üzerinde oluşunca, ortamda ötrofikasyon denilen alg çoğalması görülebilmektedir. Sucul ekosistemin zamanla zenginleşmesi sonucu bentik mikro ve makro fauna ile flora topluluğunda partiküler atıkların çökelmesi ile değişiklikler oluşabilmektedir. Zamanla atıkların deniz zemininde birikmesi, zeminde sediment oluşumuna ve organik madde girdisinin uzun süreli devam etmesi ile bir dizi fiziksel ve kimyasal değişimlere neden olabilir. Genellikle aşırı besleme ve hatalı yemleme sonucu kolaylıkla kirlilik problemi oluştuğunu görmek mümkündür. Anahtar sözcükler : Balık çiftlikleri, ekosistem, yem, organik madde, inorganik atık, sucul ekosistem, kirlilik, ötrofikasyon, sediment,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As every action gives effect on the ecosystem, it is normal that fish production farms give effect on the ecosystem. It is not wrong to research at the terrestrial and aquatic ecosystem, since those ecosystems at the fish producing. At this work the source and composition of pollution loads; such as particulate organic matters resulted from excretes of fish, death fish bodies, etc.; of fish farms are examined. In fish farms pollution is generated in excess fodder, feces and dead fishes form. This pollution consists of particular organic substances and inorganic matter. According to the regulations if the coming nitrogen, phosphorus and carbon to the aquatic environment are over the carrying capacity, eutrophication, which is known as the increase of algae, occurs. As a result of the aquatic system's being rich by time, some changes occur because of the wastes to be precipitated in the bentic macrofauna group. In time, the wastes accumulated in the sea ground forms sediments and the continuation of discharge of the organic substances for long time causes lots of physical and chemical changes. It is possible to see the formation of a pollution problem easily with the result of the extreme nourishing and faulty feeding.