Kuzey Kıbrıs Coccinellidae (Coleoptera) faunasının saptanması
Survey on Coccinellidae (Coleoptera) fauna in North Cyprus
- Tez No: 119873
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coccinellidae, Coleoptera, Fauna, Kuzey Kıbrıs, Coccinellidae, Coleoptera, Fauna, North Cyprus n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY KIBRIS COCCINELLIDAE (COLEOPTERA) FAUNASININ SAPTANMASI Özge ÖZDEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nedim UYGUN Yü: 2002, Sayfa: 38 Jüri: Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜR : Doç. Dr. Ulrica KERSTTNG Bu çalışmada, Kuzey Kıbrıs' ta bulunan Coccinellidae (Coleoptera) familyasına bağlı türlerin tespit edilmesi ve bu türlerin ülke içerisindeki dağılımının belirlenmesi amaç edinilmiştir. Çalışma 2000-2001 yıllarında yürütülmüş olup, örnekler kültür bitkileri, yabancı otlar, çalılıklar ve orman ağaçlarından alınmıştır. Çalışma sonucunda Coccinellidae familyasından 12 cinse bağlı 21 tür saptanmıştır. Bu türlerden Cheilomenes propinqua (Mulsant), Diomus rubidus (Motschulsky), Nephus (Sidis) hiekei Fürsch, Nephus nigricans Weise, Scymnus pallipediformis Günther ve Scymnus rubromaculatus (Goeze) Kuzey Kırıs için yeni kayıttır. Ayrıca bu çalışmada her türün Kuzey Kıbrıs' taki yayılış alanı ile üzerinde yakalandığı bitkiler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SURVEY ON COCCINELLTOAE (COLEOPTERA) FAUNA IN NORTH CYPRUS Özge ÖZDEN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nedim UYGUN Yean 2002, Pages: 38 Jury: Pro£ Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜR : Assoc Pro£ Dr. Ulrich KERSTING The aim of this study was to determine the ladybird species and their distribution in North Cyprus. Surveys were carried out during 2000-2001 with samples taken from cultivated plants, weeds, bushes and forest trees. This study revealed 21 species belonging to twelve genera in agricultural and non-agricultural areas in North Cyprus. Six of these species are new records for North Cyprus insect fauna, namely: Cheilomenes propinqua (Mulsant), Diomus rubidus (Motschulsky), Nephus (Sidis) hiekei Fürsch, Nephus nigricans Weise, Scymnus pallipediformis Gûnther and Scymnus rubromaculatus (Goeze). For each of the 21 species the destribution and host plants are given.