Grup tanımlayan bazı yarı grup ve monoid takdimleri
Some semigroup or monoid presentations
- Tez No: 119966
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET KUYUCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Yarıgrup, Monoid, Takdim, Rewriting Sistemler, Knuth-Bendix Yöntemi, Semigroup, Monoid, Presentation, Rewriting Systems, Knuth-Bendix Procedure. II
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ GRUP TANIMLAYAN BAZI YARIGRUP VE MONOID TAKDİMLERİ BASRİ ÇALIŞKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Fikret KUYUCU Yıl: 2002, Sayfa: 64 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Fikret KUYUCU : Yrd.Doç.Dr. Hayrullah AYIK : Yrd.Doç.Dr. Hüseyin BİLGİÇ Yarıgrup takdimleri uzun bir süredir çalışılan bir konudur. 1990 da E. F. Robertson ve Y. Ünlü Todd-Coxeter'm gruplar için yapmış olduğu algoritmanın benzeri bir bilgisayar programını yarıgruplar için yazdılar. 1990 yılından sonra yarıgruplar üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldı ve bu alanda bir çok çalışma yayınlandı. Hesaplanabilir yarıgrup teoride uygulanan iki temel metot vardır. Birincisi, verilen takdimin tanımladığı yarıgrubu bulmaktır. İkincisi ise, verilen bir yarıgrubu temsil eden bir takdim bulmaktır. Biz bu çalışmamızda ilk metodu uyguladık. Her grup bir yarıgrup olduğundan bir G grubunun yarıgrup veya monoid takdimini G nin grup takdimi olarak alabiliriz. Ayrıca bazı yarıgrup veya monoid takdimlerinin grup tanımlayıp tanımlamadığını araştırdık. Bunlardan bazıları iki doğuraylı bir bağıntılı veya iki doğuraylı iki bağıntılı yarıgrup ve monoid takdimleridir. Bu takdimlerden bazıları litaratürde iyi bilinen gruplardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SOME SEMIGROUP AND MONOID PRESENTATIONS DEFINING A GROUP BASRİ ÇALIŞKAN DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Fikret KUYUCU Year: 2002, Pages:64 Jury : Assoc.Prof.Dr. Fikret KUYUCU : Assoc.Prof.Dr. Hayrullah AYIK : Assoc.Prof.Dr. Hüseyin BİLGİÇ Semigroup presentations have been studied for a long time. In 1990, E. F. Robertson and Y. Ünlü wrote a computer program for semigroups similar to the Todd- Coxeter algorithm for groups. After 1990, this subject has been worked extensively and many works have been published in this area. There are two methods in combinatorial semigroup theory. First, to find the semigroup defined by a given presentation. Second, to find the presentation representing a given semigroup. In this thesis, we applied the first. Since every group is a semigroup, we can consider either the semigroup or monoid presentation of a group G as the group presentation of G. We also searched whether semigroup or monoid presentations define a group. Some of these presentations have either two generators and one relation or two generators and two relations. It appeared that some of them are well-known groups in the literature.