Yetiştiriciliği yapılan bazı akvaryum balıkları (Cyprinidae ve Poecilidae)'nda rastlanılan ektoparazitler, histopatolojileri ve sağaltım uygulamaları
Histopathology, effects, incidence and determination of ectoparasites on aquarium (Cyprinidae and Poecilidae) fish and their control
- Tez No: 119974
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM CENGİZLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akvaryum balıklan, Ektoparazitler, Histopamoloji, Tıbbi bitkiler, Aquarium Fishes, Ektoparasites, Histopathology, Medical plants n c, _«- :smm ıammM
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz DOKTORA TEZİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN BÂZI AKVARYUM BALIKLARI (CYPUİNİDAE VE POECİLİDAE)>ND A RASTLANILAN EKTOPÂRAZİTLER, HİSTOPATOLOJİLERİ VE SAĞALTIM UYGULAMALARI C.Erkin KOYUNCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr.İbrahimCENGİZLER Yıl: 2002 Sayfal07 Jüri: Prof.Dr.İbrahim CENGİZLER ProfJDr.Necdet AYTAÇ Yrd.Doç.Dr.Suat DİKEL Yrd.Doç.Dr. Aysel SAHAN Yrd.Doç.Dr.Selmin DÜZEL Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin Balık Hastalıkları Bölümlerinde yapılmıştır. Çalışma Akvaryum balığı yetiştiriciliği yapılan işletmelerden Cyprinidae familyasından {Carasius auratus), Poecilidae familyasından da (Poecilia reticulata, Poecilia îatipina, Xiphophorus kelleri, Xiphophorus maculatus) türleri üzerinde yürütülmüştür. Araştırma boyunca her ay ortalama 10'ar adet olmak üzere ve ani ölümler görülen işletmelerde alman örneklerle birlikte değişik yaşlarda ve büyüklüklerde toplam 1440 ad& bank kontrol edilmiştir. Parazitlerin konakçıda bulunduğu yerlere, oluşturduğu dokusal bozukluklara, semptomlara ve morfolojik yapılarına göre ayrı ayrı tanımlanmaları yapılmıştır. Araştırmada bölgede Carasius auratus balıklarına Oodinium pilluaris, Costia necatrix, Ichtyopthirius multifilis, Chilodonella hexastichus, Trichodina nigra, Dactylogyrus extensus, Gyrodactylus hullatarudis, Lernaea cyprinacea ve Argulus foliaceus, Poecilia reticulata, Poecilia latipina, Xiphophorus kelleri, Xiphophorus maculatus balıklarına da Oodinium pillularis, Ichtyopthirius multifilis, Trichodina nigra, Gyrodactylus bullatarudis Lernaea cyprinacea parazitlerinin zarar verdiği saptanmıştır. Bu parazitlerden Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea Oodinium pillularis, ve Costia necatrix bu çalışma sonucunda saptanmıştır. Tıbbi bitkilerin akvaryum balık parazitlerine karşı kullanımı bu araştırma ile başlatılmış bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS HISTOPATHOLOGY, EFFECTS, INCIDENCE AND DETERMINATION OF ECTOPARASITES ON AQUARIUM ( CYPRINIDAE AND POECILIDAE) IN SOME THE FISH FARMING AND THEIR CONTROL C. Erkin KOYUNCU DEPARTMENT OF.FISHERD2S INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr.İbrahim CENGİZLER Year: 2002, Pages: 107 Jury: Prof Dr. İbrahim CENGİZLER ProfDr. Necdet AYTAÇ AssistProf. Dr. Suat DİKEL AssistProf. Dr Aysel SAHAN AssistProf. Dr. Selmin DÜZEL The research was conducted at the Department of Fishery Diseases of Aquatic Faculty of University of Çukurova and University of Mersin. The samples of Carassius auratus ; Poecilia reticulata, Poecilia latipina, Xiphophorus helleri, Xiphophorus maculatus were collected from several fishery farmers in Mersin and total number of 1440 infected fishes in different species at different age and weight were examined to determine parasites by symptomatological and morphological assays, and the place of the host where the parazites feeds. During the studies Oodinium pillularis, Costia necatrix, Ichtyopthirius nmltifitis, Chilodonella hexastichus, Trichodina nigra Dactylogyrus extensus, Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea and Argulus foliaceus in C.auratus;,and Oodinium pillukais, Ichtyopthirius multifllis, Trichodina nigra, Gyrodactylus bullatarudis Lernaea cyprinacea in Poecilia reticulata, Poecilia latipina, Xiphophorus helleri, Xiphophorus maculatus were identified as a parasites of aquarium fishes in Mersin.Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea Oodinium pillularis, are Costia necatrix are discovered to be records of parasites of aquarium fishes.The research is in trial to look the possibility of medical plants to be control the parasites of aquarium fishes in Turkey.