Kinaldin ve kinaldin sülfatın farklı büyüklüklerdeki tatlısu çipurası (Oreochromis niloticus) üzerindeki anestezik etkileri
Anesthetic effects of quinaldine sulphate on different sizes of tilapia (Oreochromis niloticus)
- Tez No: 120003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Oreochromis niloticus, Kinaldin, Kinaldin Sülfat, Anestezi, Tilapia, Oreochromis nUoticus, Quinaldine, Quinaldine Sulphate, Anesthesia. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KINALDIN VE KINALDIN SÜLFATIN FARKLI BUYUKLUKLERDEKI TATLISU ÇİPURASI (Oreochromis niloticus) ÜZERİNDEKİ ANESTEZİK ETKİLERİ Şenay AKAMCA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Assist. Prof. Mahmut YANAR Yd 2002, Sayfa 30 Jury: Yrd.Doç.Dr.Mahmut YANAR Doç.Dr.Metin KUMLU Yrd.Doç.Df.Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ Bu çalışmada, kinaldin ve kinaldin sülfatın farklı büyüklükteki tilapia (Oreochromis niloticus) bireyleri üzerindeki kısa ve uzun süreli anestezik etkileri araştırılmıştır. Kinaldin sülfat uygulamasında balıkların anesteziye giriş ve çıkışları kinaldine göre daha kısa sürede gerçekleşmiştir. Derişime bağlı olarak yavru balıklarda (0.45 g) kinaldin sülfatın anesteziye giriş ve çıkış süreleri sırasıyla 1 - 4 ile 2 - 8 dakika arasında değişirken, kinaldinin 1 - 6 ile 4 - 11 dakika arasında değişmiştir. Ergin balıklarda (44.55) ise bu değerler kinaldin sülfat için 1 - 5 ile 3 - 7 dakika arasında değişirken, kinaldin için 1 - 6 ile 3 - 9 dakika arasında değişmiştir. Kinaldin ve kinaldin sülfatın yavru ve ergin balıklardaki kısa (20 d) ve uzun (15 s) süreli uygulamalarında EC50 ve LC50 değerleri benzer olup sırasıyla 15 ve 30 - 50 mg/1 olarak bulunmuştur. Ancak kinaldin uygulamasında deneme sonrası (96 s) balık ölümleri daha fazla olmuştur. Ayrıca ergin balıkların anesteziklere karşı toleransının daha yüksek ve ölüm yüzdelerinin daha düşük olduğu gözlenmiştir. Her iki anestezik madde, derişim artışına bağlı olarak kontrol grubuna göre balıkların oksijen tüketimlerini azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc THESIS ANESTHETIC EFFECTS OF QUINALDINE AND QUTNALDINE SULPHATE ON DIFFERENT SIZES OF TDLAPIA {Oreochromis nUoticus) Şenay AKAMCA DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Mahmut YANAR Year 2002, Pages 30 Jury: Assist. Prof. Mahmut YANAR Assoc. Prof Metin KUMLU Assist. Prof. Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ In this study, short and long anesthetics effects of quinaldine (Q) and quinaldine sulphate (QS) on different sizes of tilapia (Oreochromis nUoticus) were investigated. The fish subjected to QS entered and recovered from anestesia faster than that of Q. Depends on concentration, enterance and recovery times for fish (0.45 g) subjected to QS and Q were 1-4, 2-8 min, and 1-6, 4-11 min, respectively. For larger fish (44.55 g), these values were 1-5, 3-7 min and 1-6, 3-9 min. With the application of short (20 min) and long duration (15 h) of Q and QS on small and large fish, the EC50 and LC5o were found to be 15 and 30-50 mg/L Yet, post experimental mortality rate (96 h) was higher with Q than that of QS. Higher tolerance and lower mortality rate in large fish subjected to the anesthetics were observed in this study. Both anesthetics were decreased oxygen consumption as compared to the control group.