Yoğurt starter kültür fajlarının elektron mikroskobu ile morfolojik karakterizasyonu
Morphological characterization of bacteriophages of yoghurt starter cultures
- Tez No: 120101
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE TUNAİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Streptococcus salivarms subsp. thermophilus, Lactobacillus delbruecldi subsp. bulgaricus, electron microscopy, characterization
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tezi YOĞURT STARTER KÜLTÜR FAJLARININ ELEKTRON MİKROSKOBU ÎLE MORFOLOJİK KARAKTERÎZASYONU Esra ACAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nezihe TUNAİL Bu çalışmada TÜBİTAK/TARP-2106 nota proje kapsamında starter kültürlerden izole edilmiş 709, 231, B3 kodlu Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (S. Ûtermophttus) suşlanna özgül 23 adet ve Y4, 231, VI ve V2 Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb. bulgaricus) suşlanna özgül 25 adet fajın elektron mikroskobik incelemesi yapılarak morfolojik karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. S. thermophilus fajlannda izometrik, hegzagonal baş çapmın 53-74 nm, kontraktil olmayan kuyruk uzunluğunun 182-290 nm ve kuyruk genişliğinin de 7-14 nm arasında değiştiği görülmüştür. Bu fajlarda yaka, kuyruk plağı ve fibril benzeri yapıya rastlanmamıştır. İncelenen tüm fajlar, elde edilen verilere dayanılarak diğer S. thermophilus fajlan gibi Ackermann sınıflaması Siphoviridae familyasına ve/veya Bradley sınıflaması B grubuna dahil edilmiştir. S.thermophüus fajlannda olduğu gibi Lb. bulgaricus fajlannda da izometrik, hegzagonal kapsid ve kontraktil olmayan kuyruk yapısı belirlenmiştir. Kapsid çaplan 47-73 nm arasında değişirken, kontraktil olmayan kuyruk uzunluktan 131-162 nm ve kuyruk enleri 7-13 nm arasında bulunmuştur. Ackermann sınıflaması Siphoviridae familyasına ve/veya Bradley sınıflaması B grubuna dahil edilen bu fajlarda yaka, kuyruk tablası ve fibril yapısının varlığı dikkat çekmiştir. Elektron mikrograflar aynı büyütmelerde alındığı halde yaka, kuyruk tablası ve fibril yapılarının S. thermophilus fajlannda görülmeyişi bu yapılara nadir olarak rastlanabileceği düşüncesini oluşturmuştur. Aynca çiğ sütten fej izole edilebiliriiğini göstermek amacıyla 709, 231, B3 starter S. thermophilus suşlan, 18 adet çiğ süt örneği için konakçı olarak kullanılmıştır. Aynı yöreden bir hafta arayla gelen iki ayn çiğ süt örneğinden B3 susuna özgül 2 adet virulent fej izole edilmiştir. İzolasyonları gerçekleştirilen bu 2 adet fajın elektron mikrograflarma bakıldığında izometrik, hegzagonal kapsid çaplarının 57 nm, kontraktil kuyruk uzunluklarının 244 nm ve kuyruk enlerinin de 10 nm olduğu görülmüştür. Yaka, kuyruk tablası ve fibril yapısı görülmeyen bu fajlar da Ackermann sınıflaması Siphoviridae familyası ve/veya Bradley sınıflaması B grubuna dahil edilmiştir. 2002, 102 sayfa Anahtar Kelimeleri Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, elektron mikroskopi, karakterizasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MORPHOLOGICAL CHARACTERIZATION OF BACTERIOPHAGES OF YOGHURT STARTER CULTURES Esra ACAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor Prof. Dr. Nezihe TUN AÎL In this study, the morphological characterization of 23 phages isolated by using three starter originated strains of Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (5. thermophilus) and 25 phages isolated by using four starter originated strains of Lactobacillus delbruecldi subsp. bulgaricus {Lb. bulgaricus) were done by using electron microscopy. All of the phages and three strains of S. thermophilus the namely 709, 231, B3 and four strains of Lb. bulgaricus namely Y4, 231, VI and V2 were isolated in a forms study supported by the project TÜBÎTAK/TARP-2106. The diameters of the isometric, hegsagonal heads of S. thermophilus phages were found between S3-74 nm and the length and width non-contractile tails were found between 182-290 nm and 7-14 nm respectively. On the electron micrographs of these phages the structures like fiber, tail plate and collar were not observed. Depending on these findings phages were included Siphoviridae family according to Ackermann classification and included Bradley' s B group. Isometric, hegsagonal capsid and non-contractile tails were also observed on micrographs of Lb. bulgaricus phages similar to that of S. thermophilus phages. Diameters of head structures were found between 47-73 run, the length and width of non-contractil tails were measured 131-162 nm and 7-13 nm respectively. Lb. bulgaricus phages were also included in Siphoviridae family according to Ackermann classification and included in Bradley' s B group. It is important that fiber, tail plate and collar structure were observed on the micrographs of these phages. Although the micrographs were taken with the same magnification, the reason of not observing the structures like fiber, tail plate and collar on S. thermophilus phages can be speculated as these structures are normally observed rare on these phages. In order to demonstrate that is possible to isolate phages from raw milk 709, 231, B3 S. thermophilus strains were used as host organism for 18 raw milk sample. Two virulent phages were isolated from milk samples obtained from the same areas B3 strain was used as host When these 2 phages were micrographed diameter of isometric capsids were 57 nm and the non-contractile tail was 244 nm in length and 10 nm in width. These 2 phages also did not have any fiber, tail plate and collar structures and when classified they were included into Ackermann classification Siphoviridae family and Bradley' s B group. 2002, 102 p.