Ankara ve Tebriz (İran)'de yaşayan evli kadınların bilgi düzeyleri, besin hazırlama ve pişirme uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of nutritional knowledge levels, food preparation and cooking practices of the married women living in Ankara and Tebriz
- Tez No: 120142
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Nutrition knowledge, food preparation, cooking practices
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA VE TEBRİZ (İRAN) DE YAŞAYAN EVLİ KADINLARIN BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ, BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRME UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Roya SHARİFİ VASHFAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Beslenme) Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. F. Pınar ÇAKIROĞLU Bu araştırma, Tebriz'de ve Ankara'da yaşayan kadınların beslenme bilgi düzeylerini, besin hazırlama ve pişirme uygulamalarını belirlemek amacıyla, 150 Tebriz'de yaşayan, 150 Ankara'da yaşayan toplam 300 evli, çalışmayan, en az lise mezunu ve orta sosyo-ekonomik düzeye sahip kadın üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri anket tekniği ile elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Tebriz'li kadınların % 80'i lise, % 20'si yüksekokul, Ankara'lı kadınların % 86.7'si lise, % 13.30'u yüksekokul mezunudur. Kadınların yaşlarının ortalaması 37.33±8.64 yıldır. Tebriz'li kadınların beslenme bilgi puanları ortalaması, 28.75±5.83 ve beslenme bilgi düzeyleri % 51.3'Unün yeterli düzeyde, Ankara'lı kadınların beslenme bilgi puanlan ortalaması 24.98±6.15 ve beslenme bilgi düzeyleri % 65.3 'ünün orta düzeyde belirlenmiştir. Her iki ülke kadını yapraklı sebzeleri önce ayıklamakta, sonra yıkayıp doğramaktadır (Tebriz'li kadınlar % 85.4, Ankara'lı kadınlar % 81.3). Sebzeleri kendi suyunda veya az suda pişiren Ankara'lı kadınların oranı, Tebriz'lilere göre daha fazladır (sırası ile % 62.7, % 34.7). Kurubaklagiller tüm kadınlarca yüksek oranda doğru yöntemle pişirilmektedir (Tebriz'li kadınlar % 91.3, Ankara'lı kadınlar % 60.7). Makarnanın suyunu Tebriz'li kadınların % 98.7'si, Ankara'lı kadınların % 50.7'si dökmektedir. Pirinç pilavı pişirirken doğrudan suya salanlar Tebriz'lilerde % 22.7, Ankara'lılarda % I6'dır. Her iki ülkede de en çok tüketilen et kırmızı ettir. Tebriz'li kadınların tamamı unu çorba veya çocuk maması karışımına koyarken Ankara'lıların % 52.7'si kavurarak kullanmaktadır. Sütü doğru pişirenlerin (kaynadıktan sonra 5 dk. daha) oranları da oldukça düşüktür (Tebriz'Ii kadınlar % 5.3, Ankara'lı kadınlar % |0). Her iki ülke kadını da sütlü tatlı pişirirken şekeri indirmeye yakın koymaktadır (Tebriz'Ii kadınlar % 82, Ankara'lı kadınlar % 65.3). Tebriz'Ii kadınlar yemek pişirirken bitkisel sıvı yağ ve margarini birbirlerine yakın oranlarda tercih ederken, Ankara'lı kadınlar genellikle bitkisel sıvı yağı tercih etmektedir. % 88.7 oranıyla kızartma yağı Tebriz'Ii kadınlarca bir kez kullanılırken, % 48 oranıyla Ankara'lı kadınlarca iki kez kullanılmaktadır. Yemek pişirmede Tebriz'de ençok teflon tencere, Ankara'da çelik tencere tercih edilmektedir. Her iki ülke kadınının pişen yemekleri saklamalarında doğru uygulama yaptıkları bulunmuştur (Tebriz'li kadınlar % 89.3, Ankara'lı kadınlar % 86.7). 2002, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Beslenme bilgisi, yiyecek hazırlama, yiyecek pişirme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis COMPARISON OF NUTRJTIONAL KNOWLEDGE LEVELS, FOOD PREPARATION AND COOKING PRACTICES OF THE MARRIED WOMEN LIVING IN ANKARA and TABRIZ (IRAN) Roya SHARİFİ VASHFAM Ankara University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Home Economics (Nutrition) Supervisor: Assoc.Prof.Dr. F. Pınar ÇAKIRO?LU This research was conducted on a total of 300 married house women, with a high school education at the least, and middle socioeconomic level, 1 50 of the women were living in Tabriz and 150 in Ankara, in order to determine their level of nutritional knowledge and food preparation and cooking practices. The data for the research was collected by questionnaires. According to the results of the research, 80 % of the women in Tabriz were high school graduates and 20.0 % had higher education. 86.7 % of the women in Ankara were high school graduates and 13,3 % had higher education. The average age of the women was 37.33*8.64 years. The average points of the women in Tabriz on nutritional knowledge was 28.75±5.83 and 51.3 % of them had sufficient level of nutritional knowledge. The average points of the women in Ankara on nutritional knowledge was 24.98±6. 15 and 65.3 % had medium level of nutritional knowledge. Women of both countries first peeled the vegetable with leaves, then washed and sliced them (85.4 % of the women in Tabriz and 81.3 % of the women in Ankara). The ratio of the women in Ankara, who cook vegetables in little water or in its own water, as compared to the women in Tabriz, is greater (62.7 % and 34.7 % respectively). The ratio of all the women in both countries who cooked legume in the appropriate manner was high (Tabriz women 91.3 %, Ankara women 60.7 %). 98.7 % of the Tabriz women and 50.7 % of the Ankara women threw away the water they cooked pasta in. In cooking rice (pilaf) 22.7 % of the Tabriz women and 1 6 % of the Ankara women put the rice directly in water. Red meat is the most highly consumed meat in both countries. While all the women in Tabriz use flour in soups or baby food, 52.7 % of the women in Ankara roast it. The ratio of women who boil milk in the correct manner (boil it 5 more minutes after the milk boils) is quite low (Tabriz women 5.3 %, Ankara women 10 %). Women of both countries add sugar at the very and in preparing deserts made of milk (Tabriz women 82 %, Ankara women 65.3 %). While the preference of Tabriz women in using vegetable oil and margarine in cooking is fifty-fifty, Ankara women, in general, prefer vegetable oil. 88 7 % of the Tabriz women used oil for frying only once, 48 % of the women in Ankara used the same oil for frying at least twice. In Tabriz teflon saucepans are preferred for cooking and in Ankara steel saucepans are preferred. Women of both countries applied the correct method for preserving leftover food (Tabriz women 89.3 % and Ankara women 86.7 %). 2002, 76 pages