Tiyofosfonik asitlerin sentezi ve komplekslerinin araştırılması
Synthesis of and investigation on the complexes of thiophosphonic acids
  1. Tez No: 120155
  2. Yazar: MEHMET KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Phosphonodithioic Acids, Dithiophosphonate, Dithiophosphonate complexes, Nickel(II) complexes, Zinc(II) complexes and Cadmium(II) complexes
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Doktora Tezi TİYOFOSFONİK ASİTLERİN SENTEZİ VE KOMPLEKSLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet KARAKUŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hamza YILMAZ p- Metoksifenilditiyofosfonik asitlerin O- alkil esterlerinin [H3CO-C6H4-(RO)P(S)S" NH4+; R = C2H5, n - C3H7, -CH2CH2CH2CH2- ve siklopentil ] amonyum tuzları sentezlendi ve bu bileşikler L2M tipinde dört koordinasyonlu nötral kompleksler vermek üzere Ni2+, Cd2+ ve Zn2+ile reaksiyona sokuldu. Uygun O - alkil esterlerini elde etmek için Lawesson reaktifl [ 2,4 - bis(p-metoksifenil) - 1,3,2,4 - ditiyodifosfetan - 2,4 - disülfür ] ile alkoller etkileştirildi ve nötralleşme için ortama kuru amonyak gönderildi. Bis ( O - alkil ditiyofosfonik asit ) tipi asitleri sentezlemek için alkan dioller de kullanıldı. Aynı katyonların komplekslerini hazırlamak ve yapılarını aydınlatmak için bçalışmalar yapıldı. Nikel komplekslerinin kare düzlem koordinasyonda, Zn2+ ve Cd2+ komplekslerinin tetrahedral koordinasyonda olduğu bulundu. Ditiyofosfonik asit esterlerinin ve komplekslerinin yapılan element analizi, NMR-, MS, FT - İR, X-ışınlan kristalografısi ve manyetik susseptibilite ölçümleri ile aydınlatıldı. 2002, 122 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ditiyofosfonik Asit, Ditiyofosfonat, Ditiyofosfonat kompleksleri, Nikel(II) kompleksleri, Çinko(II) kompleksleri ve Kadmiyum(II) kompleksleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D Thesis SYNTHESIS OF AND INVESTIGATION ON THE COMPLEXES OF THIOPHOSPHONIC ACIDS Mehmet KARAKUŞ Ankara University Graduate School of Natural andApplied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Hamza YILMAZ Amonyum salts of p - methoxyphenyldithiophosphonic acid O - alkil esters [H3CO- C6H4-(RO)P(S)STMH4+; R = C2H5, n - C3H7, -CH2CH2CH2CH2- and cyclopentyl ] were prepared and they were reacted with Ni2+, Cd2+ ve Zn2+ to give crystalline, four- coordinated, neutral complexes of the type L2M. Lawesson reagent [ 2,4-Bis(p- methoxyphenyl)-l,3,2,4-dithiadiphosphetane-2,4-disulfide ] was treated with alcohols to obtain the corresponding O - alkyl ester and dry ammonia was purged through the medium for neutralizatiion. Alkane diols were also employed to synthesize bis ( O - alkyl dithiophosphonic acids and an effort was made to prepare and elucidate the structure of their complexes with the same cations. The nickel complexes were found to be of square planar and the Zn + and Cd2 complexes to be of tetrahedral coordination. The structure of the phosphonodithioic acid esters and complexes were elucidated on the basis of elemental analysis, NMR-, MS, FT-IR, X ray diffraction and magnetic sussceptibility measurement data. 2002, 122 pages