Bitkilerden alfa-glükozidazın kısmi saflaştırılması ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Partial purification of alpha-glucosidase from plants and investigation of some properties
  1. Tez No: 120211
  2. Yazar: FİSUN KARDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİGEN ZİHNİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: a-glukozidaz, karakterizasyon, tip II diyabet, saflaştırma, a-glucosidase, type II diabetes, characterization, purification
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET BİTKİLERDEN a-GLUKOZİDAZTN KISMİ SAFLAŞTIRILMASI VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARDELEN, Fisun Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Figen ZİHNİOĞLU 2002, 55 sayfa a-Glukozidaz(E.C.3.2.1.20),glikozidazlann temel enzimlerinden biri olup, terminal a- 1,4 ve a- 1,6 glikozidik bağlarının hidrolizini katalizlerler. Glukozidazlar; sindirim, glikoproteinlerin sentezi ve glukokonjugatlarm lizozomal katabolizma proseslerinde görev almaktadırlar. Bu enzimlerin tip II diyabet, kanserler, viral enfeksiyonlar ve kalıtımsal lizozomal hastalıkların tedavisinde önemli rol oynadıkları bilinmektedir. Metabolizma ve fonksiyon açısından bu denli önemli olmaları nedeniyle etki mekanizmaları aktif bölge topolojileri vb. özelliklerinin bilinmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu konulara bir açıklık getirebilmek ise enzimin saf preparatları üzerinde çalışmalar ile mümkün olabilecektir. Bu çalışmada c-glukozidaz enziminin kısmi saflaştırılması ve karakteristik özelliklerinin incelenerek inhibisyon çalışmaları için uygun bir preparat eldesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT PARTIAL PURIFICATION OF a-GLUCOSIDASE FROM PLANTS AND INVESTIGATION OF SOME PROPERTIES KARDELEN, Fisun MSCIn Biochemistry Supervisor: Doç.Dr. Figen ZİHNİO?LU 2002, 55 pages a-glucosidase is a major enzyme of glycosidases and it catalyse the hydrolysis of terminal a- 1,4 and a- 1,6 glucosidic linkages. The glycosidases play important role in digestion, synthesis of glycoproteins and lisosomal catabolisms of glucoconjugates. In addition these enzymes have functions in the treatment of type II diabetes, cancers, viral infectious and hereditary lisosomal diseases. Because of these facts, it is obvious that the structure, metabolism and the functional properties of this enzyme group has to be known. That's why the purification of a-glycosidases from various sourcese gain importance. The purpose of this study is the purification of a-glucosidase and the investigation of its characteristic features to find an appropriate preparate for inhibition studies.