Değişik kaynaklardan elde edilmiş Gliocladium spp. izolatlarının Rhizoctonia solani ve Macrophomina phaseolina'ya karşı antibiyotik ve mikoparazitik etkinliği üzerinde in vitro araştırmalar-Açık kanallarda oluşan kararsız akımların incelenmesi
In vitro studies on the antibiotic and mycoparasitic activity of Gliocladium spp. isolates obtained from different sources against Rhizoctonia solani and Macrophomina phaseolina-Investigation of unsteady flow forming in open channels
  1. Tez No: 120300
  2. Yazar: FUNDA FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gliocladium catenulatum, Gliocladium roseum, Gliocladium solani, Gliocladium virens, Gliocladium viride, Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, Gliocladium catenulatum, Gliocladium roseum, Gliocladium solani, Gliocladium virens, Gliocladium viride, Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET DEĞİŞİK KAYNAKLARDAN ELDE EDİLMİŞ Gliocladium spp. İZOLATLARININ Rhizoctonia solanı VE Macrophomina phaseolind'ya. KARŞI ANTİBİYOTİK VE MİKOPARAZİTİK ETKİNLİĞİ ÜZERİNDE İN VTTRO ARAŞTD2MALAR FİDAN Funda Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Ekim 2002, 122 sayfa Bu çalışmada, Ege Bölgesi' nde farklı kaynaklardan elde edilmiş orijinal G. catenulatum (2), G.roseum (3), G. solanı (2) G. virens (2) ve G. viride (2) izolatlarının, önemli toprak patojenlerinden R. solanı ve M. phaseolind'nın. farklı konukçulardan alınmış ikişer izolatına antagonistik etkileri çizgi, kağıt-disk ve halka kültürü yöntemleri yardımıyla incelenmiştir. G. catenulatum 'un bir izolatı çizgi yönteminde sadece antibiyotik, diğer izolat ise sadece mikoparazitik etkiye sahip görünmüştür. Halka kültürü yönteminde test patojenlerinin koloni gelişimindeki azalma % 51 - 100 arasında olurken kağıt-disk yönteminde etki hiç farkedilememiştir. Çizgi yönteminde G. roseum izolatlarından sadece biri test funguslarının hepsine, diğer ikisi ise sadece M. phaseolina'ya. antibiyotik etki göstermiştir. Halka kültürü yönteminde koloni gelişimi % 60 - 100 arasında engellenirken, kağıt- disk yönteminde hiç engellenme olmamıştır. G. roseum izolatlarının test fungusları üzerinde hiperparazitik aktivite gösterdiği de çizgi yöntemiyle belirlenmiştir.VI Uygulanan yöntemlerin hiçbirinde, G solanı izolatlarının antibiyotik etkisi saptanamamış; mikoparazitik aktivite ise çizgi yöntemiyle, sadece M phaseolina' nın bir izolatı üzerinde farkedilmiştir. G. virens izolatlarının antibiyotik etkisi, çok hızlı gelişmeleri nedeniyle, çizgi yöntemiyle belirlenememiş; fakat her iki test fungusunu güçlü bir şekilde parazitledikleri saptanmıştır. Antibiyotik etki kağıt-disk ve özellikle de halka kültürü yöntemleri yardımıyla daha net görülebilmiştir. Çizgi yöntemiyle G. viride izolatlarından biri sadece M. phaseolina 'ya antibiyotik etki yapmış, diğer izolat ise etkisiz kalmıştır. Kağıt-disk ve halka kültürü yöntemleri ile antibiyotik etki daha belirgin olarak izlenebilmiştir. Çizgi yönteminde G. viride, M. phaseolina üzerinde zayıf mikoparazitik gelişme göstermiştir. Scanning elektron mikroskop (SEM) çalışmalarından Gliocladium türlerinin hepsinin hem R. solanı hem M, phaseolina üzerinde mikoparazitik aktiviteye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Parazitleme biçimi beş türde de aynı olmuştur: Parazit hiflerinin konukçu hifleriyle yan yana ve bitişik olarak geliştiği, bazan de onun hiflerine dolandığı görülmüştür. Bu çalışma Türkiye'de değişik Gliocladium türlerinin R. solani ve M.phaseolina'ya antagonistik aktivitesi konusunda yapılmış ilk bağımsız akademik çalışmadır. G. catenulatum, G. roseum, G. solani ve G. viride'nin M. phaseolina üzerinde mikoparazitik aktivite gösterdiği ilk kez bu çalışma ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IN VITRO STUDIES ON THE ANTIBIOTIC AND MYCOPARASITIC ACTIVITY OF Gliocladium spp. ISOLATES OBTAINED FROM DIFFERENT SOURCES AGAINST Rhizoctonia solani AND Macrophomina phaseolina FÎDAN Funda M.Sc, Department of Plant Protection Supervisor : Prof. Dr. Gülay Turhan October 2002, 122 pages In this study the antagonistic effects of original G. catenulatum (2), G. roseum (3), G. solani (2), G. virens (2) and G. viride (2) isolates obtained from different sources in the Aegean Region (Turkey) were tested against two isolates each of two important soil - borne pathogens, R. solani and M. phaseolina isolated from different hosts, by using the streak -, paper disc- and ring culture methods. In the streak method, one isolate of G. catenulatum showed an antibiotic-, while the other showed mycoparasitic activity only. In the ring culture method, the reduction in colonial growth of test pathogens were between 51 - 100 %; no reduction was observed in paper disc method. By the streak method, one isolate of G. roseum displayed an antibiotic activity against both R. solani and M. phaseolina, while the other two isolates showed the same against only the second. While the colonial growth of the test fungi was inhibited by 60 - 100 % in the ring-culture technique, no inhibition was detected in the paper disc method. G. roseum isolates were found to show a hyperparasitic activity on test fungi in the streak method.VIII No antibiotic effect of G. solani could be detected by the three methods used; whereas the mycoparasitic activity on only one isolate of M. phaseolina was observed by the streak method. The antibiotic effect of G virens isolates could not be observed by the streak method because of their rapid colonial growth; whereas strong mycoparasitic activity was recorded on both of the test fungi The antibiotic effect could be seen more clearly by using the paper disc-, especially by the ring culture methods. By streak method, one of the G. viride isolates possessed an antibiotic activity towards M. phaseolina, while the other isolate had no effect. By the paper disc- and ring culture methods, the antibiotic effect was more pronounced. In the streak method G. viride displayed a weak mycoparasitic growth on M. phaseolina. By using the scanning electron microscope (SEM) it was concluded that all species of Gliocladium had mycoparasitic activity on both R. solani and M. phaseolina. The mode of parasitism was the same in all Gliocladium species: The hyphae of the mycoparashe were found to grow along the host hyphae and sometimes coiled around them. This is the first independent academic study about the antagonistic activity of five Gliocladium species against R. solani and M. phaseolina. As to our knowledge this is the first report on hyperparasitic activity of G. catenulatum, G. roseum, G. solani and G. viride against M phaseolina.