Konfeksiyon sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği
Occupational health and safety in apparel industry
  1. Tez No: 120247
  2. Yazar: İNCİ DENGİZLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational Health and Safety in Apparel Industry, Work Accident
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DENGİZLER, İnci Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Çetin ERDOĞAN Eylül 2002, 170 sayfa Bu tezde, konfeksiyon sektörünün işçi sağlığı ve iş güvenliği yö nünden Ege Bölgesi'ndeki durumu tespit edilmiştir. Bu kapsamda teorik çalışmanın yanısıra İzmir'de konfeksiyon işletmesinde çalışan 587 işçiye anket uygulanmıştır. Anket sorulan, önce genel kapsamda,sonra da birbirleriyle ilişkilendirilerek değerlendiril miştir. Anket sonucunda konfeksiyon sektöründe çalışanlarda çalışma şartlarından ya da işlerinden dolayı oluşan sağlık problemleri olduğu bu lunmuştur. İş kazası riskinin genç çalışanlarda ve eğitim seviyesi düşük çalışanlarda yüksek olduğu görülmüştür. Konfeksiyon işletmelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna önem verilmesi gerektiği, bu konuda işletmelerde sistem kurulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Konfeksiyonda işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş kazası.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY IN APPAREL INDUSTRY DENGİZLER, Inci MSc in Textile Engineering Departmant Supervisor: Prof. Dr. M. Çetin ERDO?AN September 2002, 170 pages In this thesis, the condition of the apparel industry in Aegean Region, as regards occupational health and safety has been studied. Within this context, in addition to the theoretical studies, questionnaires were applied to 587 employees working in the apparel industry in Izmir. The answers were first evaluated in general and then by relating them to each other. As a result of the questionnaires, it was found that there were health problems due to working conditions or the jobs. It was observed that the risks of work accidents was higher in young employees and in the ones with lower education levels. It was evident that the issue of occupational health and safety should be given more importance and that a system should be set up in these establishments.