S. S. Başmakçı 1 Nolu (Gül) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kapsamındaki ekolojik ve konvansiyonel yağlık gül üretimi yapan işletmelerin ekonomik yönden değerlendirilmesi
Comparison of cost building of organic and conventional damask rose farmers of the cooperative 'S. S. Başmakçı 1 Nolu (Gül) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Başkoop)'
- Tez No: 120325
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GAMZE SANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Yönetmeliği, ekolojik tarım, yağlık gül, Rosa damascena, Biyolojik-Dinamik Tarım, Demeter, Organic farming, Regulation (EEC) No 2092/91, damasc rose, Rosa damascena, Demeter
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ABSTRAKT S.S. Başmakçı 1 Nolu (Gül) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kapsamındaki Ekolojik ve Konvansiyonel Yağlık Gül Üretimi Yapan İşletmelerin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Bu arastama Afyon iline bağlı Başmakçı ilçesinde bulunan S. S. Başmakçı 1 Nolu (Gül) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' ne üye, ekolojik ve konvansiyonel yağlık gül yetiştiriciliği yapan 76 işletmeyi kapsamaktadır. Çalışmada önce ekolojik taran ile ilgili genel bilgi verilmiş, Avrupa Birliği ve Türkiye'de ekolojik taran ile ilgili mevzuatlar değerlendirilmiştir. Ayrıca biyolik-dinamik taran konusunda genel bilgi verilmiştir. Türkiye'de yağlık gülün üretimi, pazarlaması, sorunları ile araştırma yöresinde ekolojik ve konvansiyonel gül üretimi yapan işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri ortaya konmuş, işletmelerin toplam brüt üretim değeri ve üretim dallarına göre dağılımı, daha sonra gül üretim dalının brüt üretim değerleri, değişken masrafları, brüt marjları ile gül maliyetleri ve net karları hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre araştırma bölgesinde üretilen ürünler içerisinde dekara düşen brüt marjlar açısından en avantajlı üretim dalının gül üretim dalı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yine dekara düşen net karlar ve maliyetler dikkate alındığında, ekolojik yağlık gül yetiştiriciliğinin konvansiyonel gül yetiştiriciliğine göre daha avantajlı durumda olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Economic Analysis of Organic and Conventional Damask Rose Farmers of the Cooperative“S.S.Başmakcı 1 Nolu (Gül) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Başkoop)”This research covers 76 members of the cooperative“Başkoop”cultivating organic and conventional damask rose. Firdt of alt, this study give some basic information about organic farming and organic production metods of Regulation (EEC) No 2092/91 as well as the Turkish Regulation. The damask rose production and marketing in Turkey and socio-economics sutructure of selected organic and conventional farmers are exposed. Total gross production value of organic and conventional farms and the distribution by enterprises, gross production value of organic and conventional damask roses, variable costs, gross margin and recently unit cost of damask rose are calculated. According to the damask rose produktion is the advantageous production enterprises as to the gross margins. In the light of findings it is found that organic rose productions is advantageous according to the costs and net profits.