Aydın ili örtü altı çilek alanlarında zararlı akar türleri ile doğal düşmanlarının belirlenmesi, popülasyon yoğunluklarının saptanması ve zararlı akar türleri ile mücadele olanakları
  1. Tez No: 120440
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜN MADANLAR, PROF.DR. HÜSEYİN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: çilek, kırmızı örümcekler, doğal düşmanlar, Phytoseiulus persimilis, doğal pestisitler, strawberry, spider mites, natural enemies, Phytoseiulus persimilis, bio-pesticides
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
-I- oz Bu çalışmada 2000-2002 yıllan arasında Aydın ilinde örtü altı çilek alanlarındaki zararlı akar türleri ile doğal düşmanları, popülasyon yoğunlukları ve zararlı akar türleri ile mücadele olanaklarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, Aydın ilinde çileklerde zararlı akar türleri olarak 3, doğal düşmanları olarak 16 ve nötr akar olarak da 1 tür olmak üzere toplam 20 tür saptanmıştır. Zararlı, akar türlerinden Tetranychus cinnabarinus (Boisd.) (Prostigmata: Tetranychidae) ve doğal düşmanlarından Typhlodromus athiasae Porath and Swirski, Anthoseius inopinatus Wainstein (Mesostigmata: Phytoseiidae) Stethorus gilvifrons Mulsant (Coleoptera: Coccinellidae), Scolothrips longicornis Priesner (Thysanoptera: Thripidae) ve cecidomyiid (Diptera) türlerinin çilek alanlarında en yaygın görülen türler olduğu belirlenmiştir. Kırmızı örümceklerin popülasyon yoğunluğunun çileklerin üstünün kapatılmasından sonra genellikle şubat- mart aylarından itibaren artmaya başladığı, nisan - mayıs aylan boyunca en yüksek seviyelere ulaştığı ve haziran başlarından itibaren düştüğü saptanmıştır. Zararlı kırmızı örümceklere karşı farklı mücadele yöntemlerinin uygulandığı çalışma sonucunda, kontrol parselinde (çiftçi uygulamalan) zararlıya karşı en az 2 ya da 3 akarisit uygulaması yapılarak popülasyon baskı altına ahnabilmiştir. Kimyasal mücadele parselinde ise zararlının popülasyon yoğunluğu EZE'ne ulaştığında akarisit uygulanmış ve çalışmanın yapıldığı her iki bahçede de yalnızca bir kez uygulama yapılarak üretim sonuna kadar zararlı baskı arana alınmıştır. Entegre mücadele parselinde, kırmızı örümceğin popülasyon yoğunluğu 5 birey/yaprakçık (yumurta + durgun ve hareketli dönemler) olduğunda avcı: av oram 1:20 olarak avcı akar Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Mesostigmata: Phytoseiidae) salımı gerçekleştirilmiştir. Bir kez gerçekleştirilen avcı akar salımı ile zararlı popülasyonu 15-20 günlük bir sürede baskı altına alınmış ve üretim sonuna kadar başka bir mücadeleye gereksinim duyulmamıştır. Doğal pestisitler parselinde, zararlıya karşı Melia azedarach L. (Meliaceae) su ekstrakünın 1 ya da 2 kez uygulanmasıyla başanlı sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
-n- ABSTRACT The aim of this study was to determine harmful mites, their natural enemies and population levels and their control possibilities on protected strawberries in Aydın province from 2000 to 2002. According to results, it was determined, in total, 20 species, which have 3 phytophagous mites, 16 natural enemies and 1 neutral mite in strawberry fields in Aydın province. Tetranychus cinnabarinus (Boisd.) (Prostigmata: Tetranychidae) was detected as the most common species among the phytophagous mites. Typhlodromus athiasae Porath and Swirski, Anthoseius inopinatus Wainstein (Mesostigmata: Phytoseiidae), Stethorus gilvifrons Mulsant (Coleoptera: Coccinellidae), Scolothrips longicornis Priesner (Thysanoptera: Thripidae) and Cecidomyiidae (Diptera) were found to be the most effective natural enemies of phytophagous mites in strawberry fields. The results of the studies indicated that the population dynamics of spider mites began to increase generally in February- March, reached the maximum in April - May and started to decrease in early June. Efficiencies of different control practices against spider mites were also evaluated in this study. It was determined that at least 2 or 3 times application of acaricides against spider mites significantly suppressed pest population at the control plots (grower applications). Application of acaricides only once when the population of spider mites reached the economical injury level, successfully suppressed the population of pest throughout the growing season in two separate locations experiment conducted. At the integrated pest management plots, when the population levels of pest reached 5 individuals /leaflets (included eggs + chrysalis and mobile forms), the predator, Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Mesostigmata: Phytoseiidae), was released once at the rate of 1:20, predator: prey ratios. P. persimilis provided an effective control of spider mites for 15-20 days after release and no additional release was needed during the rest of growing season. At the bio- pesticides plots, the one or two applications of Melia azedarach (Meliaceae) water extract against spider mites gave satisfactory results.