Ekoturizm
Ecotourism
  1. Tez No: 120454
  2. Yazar: İLHAN ÖZGÜR YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Çevre Mühendisliği, Tourism, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Sürdürülebilir Turizm, Çevre Bilimi, Ecotourism, Sustainable Tourism, Science of Environment Page number: 108 Adviser: Prof. Dr. Kazım YILDIZ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
EKOTURIZM (Yüksek Lisans Tezi) İlhan Özgür YAĞCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2000 ÖZET Çevre kavramı, özellikle doğal kaynakların hızla yok olmasıyla dünya gündeminde önem kazanmıştır. Doğal kaynakları kullanarak büyüyen turizm sektörü de, petrolden sonra en fazla gelir kazandıran ikinci sektör olarak dünya ekonomisindeki yerini almıştır. Çevresel değerlerin hızla yok edildiği özellikle son 35-40 yıllık süreç, aynı amanda turizmin yükselişine sahne olmuştur. Kitle turizminin yaygınlaşmasıyla birlikte, zaten çeşitli nedenlerle baskı altında olan çevresel değerler turizm nedeniyle de büyük zararlar görmeye başlamıştır. Çevre sorunlarının tüm dünyanın ortak sorunu olması ve turizm sektörününün uluslararası niteliği çevre turizm ilişkisi üzerinde küresel çalışmaları zorunlu kılmıştır. Bu noktada, tüm dünya literatüründe sürdürülebilir turizm ve ekoturizm en çok kullanılan kavramlar olmuştur. Bu çalışmada da vazgeçilemez iki kavram olan çevre ve turizm ilişkisinin gelişimi araştırılmış olup ve en önemli çıkış yolunun ekoturizm uygulamaları olduğu savunulmuştur. Türkiye, topoğrafik yapısı, iklim çeşitliliği ve sahip olduğu değişik yaşam ortamlarının varlığı ile ekoturizm aktivitelerinin uygulanması için çok önemli bir potansiyele sahiptir. En önemli nokta ise, bu potansiyelin ekoturizm ilkelerinde belirtildiği gibi planlı ve kontrollü uygulanmasıdır. Bilim Kodu: 4010303
Özet (Çeviri)
ECOTOURISM (M. Sc. Thesis) İlhan Özgür YA?CI GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2000 ABSTRACT Especially with rapid disappearances of the natural resources the concept of environment started to gain importance in world agenda. Tourism sector, which is growing by using natural resources, became second biggest incoming sector in world economics. In the last 35-40 years period, environmental values were rapidly disappeared. In this period; coincidentally; tourism sector developed. Tourism and environment relation progressed by ruining environmental values that is the main raw material of tourism sector. Moreover; with the spreading Hard Tourism, environmental values that is already being in several pressures; is hardly damaged by tourism. Nowadays tourism sector became an international sector and environmental problems bacame the common problem for the whole world. In this respect global researches became inevitable and obligatory. At this point“Sustainable Tourism”and“Ecotourism”became the most popular concepts in world literature. In my work, I defended“Ecotourism”as the most important turning point of the continuity of inevitable tourism and environmental values. Turkey has very important potential for ecotourism applications with its geological structure, with its climate plurality and with its having several living conditions. The most important point is the planned and controlled usage of this potential with determined ecotourism principles. Science code: 4010303