Turizm eğitimi veren sertifika programlarından mezun olanların turizm sektöründe istihdam edilmeleri ile ilgili İzmir'deki 5 yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir uygulama
Application at five star hotels of İzmir about employment of graduates of touristik education certificate programs
- Tez No: 120567
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YAŞAR ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, turizm eğitimi, sertifikasyon, ara kademe çalışan, otel işletmeleri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
106 ÖZET Çalışmanın amacı, turizm endüstrisi içinde faaliyet gösteren otel işletmelerinde çalışan ara elemanların mesleki eğitim durumlarını belirleyerek, turizm eğitimi veren sertifika programlarından mezun olanların otellerde istihdam edilme durumlarını araştırmaktır. Bu amaçla genel olarak turizm eğitimi ve ülkemizdeki durum ele alınmıştır. Yapılan anket çalışması ile sorunların belirlenmesi ve önerilerin üretilmesi hedeflenmiştir. Tezin birinci bölümünde ; Türkiye'deki turizm eğitimi ele alınmış. Bu kapsamda; turizm eğitimi veren kuruluşlar tanıtılarak.turizm eğitiminin önemi üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde; sertifikasyon.tanımı, amacı, önemi yararları ve sertifikasyonun aşamalarına ilişkin teorik bilgiler verilmiş, daha sonra Türkiye'de sertifikasyon ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümün son kısmında, dünyada çıraklık eğitimi ve sertifikasyon ile ilgili yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. Tezin son bölümünde ise; uygulamaya yer verilerek.İzmir'de bulunan beş yıldızlı oteller araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde anket soru formlarından yararlanılmıştır. Toplanan veriler; frekans,yüzde, F testi, Ki- Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ; otellerde ara kademede istihdam edilen personelin % 24.7'sinin turizm eğitimi veren sertifika programlarından mezun oldukları saptanmıştır. Bu bölümde; verilerin değerlendirilmesinden elde edilen diğer bulgulara ve araştırmanın genelinden elde edilen sonuçlar ile önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
107 SUMMARY Our aim in thesis is to find out the percent of people who work in tourism industry and have a certificate of a tourism education program. For this aim we survey the tourism education and its conditions in our country. With this public survey we want to determine the problems of the education programs finishing with a certificate and produce suggestions for this problems. In the first part of this thesis we introduce tourism education. For this purpose we introduce tourism education programs and the importance of tourism education. In the last second part, we provide with theoretical information about certification and meaning, aim, benefits and levels of certification. In the following we give place to the studies about certification in Turkey. At the last section of the second part we take up education of apprentices and its certification in the world. In the last part of the thesis we give place to application. We took only five star hotels into the range of research. We obtain the data of research of hole pot of the public survey terms. Data, which are obtained, are evaluated by frequency method, percentage, analysis of one way variance and chi-square analysis. In the consequence of evaluation we obtain that 24,7 % of the staff working in semi-level positions graduated from tourism programs which give certificate. In this part we also give place to suggestions, results of data evaluation and general results of research. Key Words : Education, tourism education, certification, semi-level staff, hotels