Satış geliştirme yöntemleri ve vergi mevzuatı açısından değerlendirilmesi
Sales promotion methods and their evaluations according to the tax rules
  1. Tez No: 120566
  2. Yazar: AJLAN HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM ALKİBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tutundurma, Satış Geliştirme Yöntemleri, Vergi, Promotion, Sales Promotion Methods, Tax
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
143 ÖZET Günümüzde ulusal ve uluslararası alanlarda yaşanan yoğun rekabet ortamı işletmelerin varlıklarını sürdürebilmek, pazar paylarını arttırmak veya korumak amacıyla sattıkları malların tanıtımını iyi yapmaları, fiyat ve kalite açısından üstünlüklerini ortaya koymaları veya aynı fiyat ve kalitede olan mallar için birini diğerinden daha çekici kılmanın yollarını aramaları gerekmektedir. Bu amaçla, uygulanan satış geliştirme yöntemleri, işletmelerin kullandıkları fiyat dışı rekabet araçlarından birisidir. Vergi uygulamaları gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerini etkileyen ve değiştirilmesi bu kişilerin istemi dışında olan uygulamalardır. Bu nedenle ticari hayatta varlıklarını sürdürmek isteyen işletmeler vergi etkisini de dikkate almak zorundadır. Rekabetin arttığı günümüzde promosyon kampanyaları düzenleyerek satışlarını arttırmak, pazar paylarını korumak veya rekabet üstünlüğü sağlamak isteyen işletmeler, vergi uygulamaları açısından bir takım sıkıntılarla karşılaşmaktadırlar. Vergi İdaresi zaman zaman yaptığı düzenlemelerde bu konudaki sıkıntıları gidermeye çalışmış ancak yapılan her düzenleme sonrasında başka tartışmalar ortaya çıkmıştır. İşte bu sıkıntıları gidermek amacıyla düzenlenen 50 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği sorunları çözmek bir yana promosyon ürünleri ile ilgili vergisel problemleri daha da arttırmış, bu ürünlerin ticaretini yapan işletmeler açısından da haksız rekabete neden olmuştur. Karşılığı Nakit Olmayan Piyango ve Çekilişler Hakkında Yönetmelik ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da ise tüketici haklarının korunması açısından yeterli bir düzenleme yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
144 SUMMARY Nowadays, in the competitive environment of the national and international market companies should be good in introducing their products.emphsize their predominance in terms of price and quality or seek ways to make their products attractive than the other products which are smiliar in price and quality, so that they could exist and protect/increase their market share. Sales promotion methods that are used for these purposes constitute a subset of priceless competition tools. Tax enforcements are the aplications that effect the activities of real person and corporations and can not be changed by their will. Therefore companies should consider the tax impact in order to exist in commerce. Tax administration, from time to time, tried to solve these problems in this area by orders. However.every order caused difflrent discussions. Althought the fiftied General Commonique of Added Value Tax was taught to work out these lookouts it enforced the tax problems about the promotion products and it coust unjustified compitition between the companies that sell these products. Even The Governing Statute About Lotaries and Sweepstakes of Uncashed Reciprocity' and 'Law of Protection of Consumer Rights' are insufficient since they don't have enough arrangement about protection of consumer rights.