Türkiye ahşap levha endüstrisinin mevcut durumunun Avrupa Birliği süreci ve Gümrük Birliği Antlaşması çerçevesinde değerlendirilmesi, dış ticaret analizi ve projeksiyonu
Assesment of current status of Turkey's wood based panel industy with the framework of accession of European Community and Custom Union Treaty and foreign trade analysis and the projection
  1. Tez No: 147529
  2. Yazar: YILDIZ ÇABUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wood Based Panel Products, Custom Union, Manufacture, Export, import
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki yongalevha, liflevha, kontrplak ve ahşap kaplama endüstrisinin mevcut üretim, ihracat ve ithalat durumları incelenerek, Gümrük Birliği Anlaşmasının bu sektörlere olan etkileri analiz edilmiş ve projeksiyon uygulaması yapılmıştır. Bunun için öncelikle çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen istatistiki veriler tablo ve grafiklere dönüştürülmüştür. Yıllara bağlı olarak, ahşap levha endüstrisindeki değişim ve gelişmeler ortaya konulmuş, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Daha sonra, Türkiye dış ticaretindeki Gümrük Birliği Anlaşması öncesi ve sonrası değişimler araştırılmış ve nedenleri ile birlikte açıklanmaya çalışılmıştır. Türkiye ahşap levha ürünleri üretim, ihracat ve ithalat miktarlarının 2015 yılına kadarki tahmin işleminde ise regresyon ve zaman serileri analizi metotlarından faydalanılmıştır. Bunların neticesinde, Türkiye ahşap levha endüstrisinin özel sektör ağırlıklı olduğu, liflevha başta olmak üzere yongalevha, kontrplak ve ahşap kaplama ürünlerinin üretim ve dış ticaretinde artan oranlarda büyüme kaydedildiği ortaya çıkmıştır. Özellikle, Gümrük Birliği Anlaşması sonrası üretim, ihracat ve ithalat rakamlarında önemli artışlar sağlanmış, ancak ithalat miktarlarındaki artış daha fazla olduğundan dış ticaret açığının büyümesine neden olmuştur. Bu çerçevede yapılan ahşap levha ürünlerinin üretim, ihracat ve ithalat projeksiyonunda gerçekleşen miktarlar ile regresyon ve ARMA analizi sonuçları elde edilen tahmini değerler karşılaştırılarak en uygun modelin regresyon denklemi olduğu anlaşılmıştır. 2015 yılma kadarki tahmini değerlerin gerçekleşmesi durumunda ahşap levha ürünleri endüstrisinin potansiyel durumu göz önüne alınarak ileride karşılaşılması olası sorunlar konusunda saptamalarda bulunularak çözüm Önerileri sunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Ahşap Levha Ürünleri, Gümrük Birliği, Üretim, İhracat, İthalat
Özet (Çeviri)
Assesment of Current Status of Turkey's Wood Based Panel Industry with the Framework of Accession of European Community and Custom Union Treaty and Foreign Trade Analysis and the Projection In this study, current production, export and import status of particleboard, fiberboard, plywood and veneer products of Turkey were investigated and the effects of joining the EU customs union on these sectors were analyzed and projection application was carried out. First of all, statistical data obtained from various state offices were tabulated and graphics were prepared. Based on each year's data, differences and developments were pointed out, and comparisons between EU countries were carried out. Moreover, the differences between before and after the joining of the customs union were investigated and the reasons were tried to be explained. For the forecasting of Turkey's wood based panel products manufacturing, export and import amounts until 2015, regression analysis and time series analysis methods were used. As a result of these, it was pointed out that, the wood based panel sector is mainly consists of private firms, the production and international trade of mainly fiberboard, particleboard, plywood and veneer products have been growing incrementally. Especially, after joining the union, production, export and import amounts increased significantly. However, because of higher import amounts, foreign trade deficit has been also increased. Consequently, the actual production, export and import amounts of wood based panel products were compared with estimated values obtained by using regression and ARMA analysis. And, it was found that the regression analysis is the most appropriate model. In the case of the estimated values will turn out to be real until the year of 2015, while taking into account of the potential situation of wood based panel products, possible future problems were determined and solutions and recommendations for these problems were presented.