Muğla ilinde el dokuması halıcılık ve üretilen halıların bazı teknolojik özellikleri üzerinde bir araştırma
A Research on the handwoven carpet making and some technological properties of handwoven carpets produced in Muğla province
  1. Tez No: 120973
  2. Yazar: SEMA ETİKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Handicraft, handwoven carpets, Milas carpet, Muğla province
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Doktora Tezi MUĞLA İLİNDE EL DOKUMASI HALICILIK VE ÜRETİLEN HALILARIN BAZI TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Sema ETİKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: ProfDr. Mustafa ARLI Bu araştırmada Muğla ilinde 4 ilçeye ait 4 belde ve 9 köy olmak üzere toplam 13 yerleşim biriminde toplam 226 dokumacı ve 114 halı araştırma kapsamına alınmıştır. İlde üretilen el dokuması halıların bazı teknolojik özellikleri incelenmiş ve dokumacılara uygulanan karşılıklı görüşme yöntemi ile dokuma işlemleri, dokumacıların demografik özellikleri, çalışma ortamları, dokuma işleminden kaynaklanan sağlık sorunları ve ekonomik durumları ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Halı dokumanın evreleri ve halıların renk motif ve desen özellikleri özgün fotoğraflar çekilerek belirlenmiştir. Yörede dokunan halılar büyüklüklerine ve farklı kullanım alanlarına göre taban halısı, yarım taban halısı, 120'lik hah, çeyrek, seccade, Karacahisar seccade ve paspas şeklinde sınıflandırılmış ve halıların en-boy ölçüleri, yüzey alanları, boy/en oranlan, m2 ağırlıkları, toplam ağırlıkları düğüm şekilleri, hav yükseklikleri, kilim örgü enleri, saçak uzunlukları ve kaliteleri (dm2deki düğüm sayısı) saptanmıştır. Halılarda kullanılan ilme, çözgü ve atkı ipliklerinin cinsi, numarası, büküm sayısı ve % uzama değerleri toplam 260 adet örnek üzerinde belirlenmiştir. 2002, 127 sayfa ANAHTAR KELİMELER: El sanatı, el dokuması halı, Milas halısı, Muğla ili.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON THE HANDWOVEN CARPET MAKING AND SOME TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF HANDWOVEN CARPETS PRODUCED IN MUGLA PROVINCE SemaETİKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ARLI In this study 226 weavers and 114 handwoven carpets in a total of 13 different districts of Muğla were involved. Some technological properties of traditional Muğla carpets were determined and the demographic properties, working conditions and health and economic problems of weavers were studied by interviewing. Additionally all phases of carpet weaving and the colors, motife and patterns of these carpets were photographed. The carpets woven in Muğla province were grouped according to their size and different usage. These are whole floor carpet (taban halısı), half floor carpet (yarım taban halısı), 120-sized floor carpet (120'lik hah), quarter floor carpet (çeyrek), prayer rug (seccade), Karacahisar prayer rug (Karacahisar seccade) and doormat (paspas). In addition, the following properties of the carpets were determined: width length, surface area, width to length ratio, weight per square meter, total weight, types of knot, tuft height, weaving width, cord length and quality (number of knots per square decimeter). In order to specify the yarn type, the twist in yarn and the percentage of elongation of pile, weft, and warp yarns a total of 260 yarn samples were studied. 2002, 127 pages