Sustainability and environmental issues in industrial product
Endüstri tasarımında sürdürülebilirlik ve çevresel faktörler
- Tez No: 121035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SEÇKİN, YRD. DOÇ. DR. CAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tasarım, ürün, çevre, geri dönüşüm. nı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz Bu tezin ana amacı, endüstriyel ürün tasarımının, tüm yönleriyle ve sürdürülebilirlik bakış açısı içerinde ele alınmasıdır. Geleneksel süreçte, tasarımcının ürünle olan ilişkisi ürünün kullanım dışı kalmasıyla sona ermekte iken, çevre-bilinçli tasarımcı ürünün tüm yaşam döngüsü hakkında düşünmek zorundadır. Ürünlerin sürdürülebilirlik ilkeleri içerisinde geliştirilebilmesi için, tasarımcıların, hangi tasarımsal çözümlerin bu bakış açısı yönünden daha uygun olacağına karar verebilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın asıl hedefi, tasarımcılara, 'Sürdürülebilir Ürün Tasannu' nın tüm ilkelerim kavramada yardımcı olmaktır. Bir başka deyişle, çevresel süreçlerin gözönüne alınmasıyla birlikte, tasarım sürecinde meydana gelmesi beklenen temel değişiklikleri saptamak ve tasarımcıya bu ilkeler doğrultusunda yol göstermektir. Bölüm 2' nin ana amacı, endüstriyel ürün tasarımının temel ilkelerinin sürdürülebilirlik bağlamanda ele alınmasıdır. Bölüm 3 'de, sürdürülebilirlik kavramıyla birlikte değişen tasarım süreci, birçok örnek gözönüne alınarak analiz edilmiştir. Bölüm 4'âe, endüstri ürünlerinin çevreye etkilerinin tespit edilebilmesi amacıyla, çevresel faktörler ve endüstri ilişkisi ayrıntılı biçimde analiz edilmiştir. Bu bölümde, çevresel bakış açısı içerisinde üç ana sektör ele alınmıştır. Sonuç olarak, tez, sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalınarak tasarlanmış ve bu kavrama uygun malzeme kullanılarak gerçekleştirilmiş mobilya tasarımını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this thesis is to examine the every aspect of industrial design from the view point of the sustainability. In traditional terms, the concern of the designer has ended with the launch of the product, but the environment-conscious designer should think about its complete life. To develop products in a sustainable way, the designer must be able to assess which design solution is better from the environmental point of view, The basic aim of this study is to help designers to comprehend the features of 'Sustainable Product Design'. In other words, this thesis aims, together with considering environmental issues, to determine the basic changes occuring in design process and to lead the designer in the light of these principles. One of the main purpose of chapter 2 is to examine the every aspects of industrial product design from the sustainable point of view. In chapter 3, the changing design process is analysed by considering many specific examples which help us to comprehend the 'Sustainable Product Design Process'. In chapter 4, the main environmental issues (such as global warming, water pollution, waste and noise etc..) are analysed to indicate that how industrial products affect the environment. In this chapter, there are three main sectors which are specific from the environmental point of view are selected to examine, such as electrical & electronic products, packaging and fixmiture products. All sectors are completely considered in specific examples to understand the relationship between the environmental issues and product design. Finally, the thesis include a case study in accordance with sustainable design context and using appropriate materials. Keywords : Sustainability, sustainable design, product, environment, recycling. u