Ultrasonik bozulma ile yayılma mesafesi arasındaki ilişki
Calculation of nonlinear beta parameter from the distorted acoustic waveforms
- Tez No: 121238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Non-lineer, P parametresi, Nonlinear, p parameter. u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ULTRASONİK BOZULMA İLE YAYILMA MESAFESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Devkan Kaleci İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 61 +x 2002 Danışman: Doç. Dr. Ali Şahin Bu çalışmada, non-lineer bozunmaya uğramış akustik dalga şekillerinden faydalanılarak, nonlinearity parametresi B'nın basit bir yöntemle bulunması incelenmiştir. Model I ve Model II adı ile iki farklı model üzerinde çalışılmış, Model I nümerik sonuçlar yardımı ile test edilmiş, fakat Model II'de deneysel verilere İhtiyaç duyulması nedeni ile test edilememiştir. Her iki modelinde uygulanabilir olduğu, komplike matematiksel modeller gerektirmeden, nonlinearity parametresi B'nın deneysel veriler yardımı ile bulunabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS.c. Thesis CALCULATION OF NONLINEAR p PARAMETER FROM THE DISTORTED ACOUSTIC WAVEFORMS. Devkan Kaleci İnönü University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 61+x 2002 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Şahin In this work, the calculation of nonlinear p parameter from distorted acoustic waveforms was studied. It was worked on two different models, namely Model I and Model II. Model I could be tested by means of numerical values, but Model II could not, as it needs measured experimental values. Both models were found applicable to the acoustical researches without needing any complex mathematical model. It is also discussed how the p parameter can be obtained from experimental measurements.