Değişken yönlü lineer olmayan sistemlerde sarkaç absorberinin performansının araştırılması
Performance of pendulum absorber for a nonlinear systems of varying orientation
- Tez No: 121455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADRİ ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konsol kiriş, Sarkaç, Yutucu
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEĞİŞKEN YÖNLÜ LİNEER OLMAYAN SİSTEMLERDE SARKAÇ ABSORBERİNİN PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI Mustafa Yaman Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Sadri Şen Sarkaç tipi titreşim yutucular, mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür sistemler, özellikle, çeşitli yükler altında salınmaların meydana geldiği özel uygulamalarda oldukça yararlıdır. Bu çalışmada, incelenecek olan asıl sistem, yatay eksenle“a”açısı yapan ve ucuna kütle eklenmiş esnek bir kirişten meydana gelmektedir. Tek serbestlik dereceli olan bu sistem, dikey olarak sinüzoidal bir zemin uyarımına maruzdur. Sarkaç tipi bir titreşim yutucusu, kirişin uç kütlesi üzerine dönme serbestliğine sahip bir pim vasıtasıyla bağlanmıştır. Asıl sistem olan kiriş ve üzerine bağlı sarkaç, birlikte iki serbestlik dereceli bağımlı bir sistemi meydana getirmektedir. Sistemin davranışı lineer değildir. Non-lineerliğin ise büyük deplasmanlardan dolayı meydana geldiği kabul edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, çeşitli açılarla konumlandırılabilen kiriş üzerindeki pasif titreşim yutucusunun etkisini anlamak ve sarkaç tipi pasif titreşim yutucusunun, yönü değişen bu sistem üzerindeki etkisini hesaplamaktır. Kirişin konumlandırılması, düzlemde kalmak şartıyla, yatay eksenle belirli açı artımlarıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, yutucunun etkili olduğu konumlandırma bölgesi saptanmış ve yutucunun performansım etkileyen faktörler belirlenmiştir. 2002, 100 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis PERFORMANCE OF PENDULUM ABSORBER FOR A NONLINEAR SYSTEM OF VARYING ORIENTATION Mustafa Yaman Atatürk Universitiy Institute of Applied Science Department of Mechanical Engineering Suprervisor: Doc.Dr. Sadri ŞEN Pendulum-type vibration absorbers are widely used in engineering applications, which are particularly useful in practical applications where oscillations of a structure are to be constrained within a prescribed envelope. In this study, the primary structure under investigation consists of a flexible beam inclined at a degree to the horizontal with a tip mass. This structure has a single degree of freedom and is subjected to vertical sinusoidal base excitation. The rotation point of the pendulum-type absorber is connected to the primary structure's tip mass. The primary structure and absorber together constitute a couple systems with two degrees of freedom. The response of the system is nonlinear. It was assumed that the nonlinearity in the primary structure is due to large deflections. The motivation for this study is to understand the effect of passive vibration absorbers on the beam oriented with different angels, and to calculate the effect of the pendulum- type passive vibration absorbers on the system concerned. The primary objective is to assess the effectiveness of pendulum-type passive vibration absorber attached to primary structure whose orientation varies. The orientations of the beam are at five degrees increments about a horizontal plane. As a result of this study the orientation at which the absorber is the most effective was determined, and the factors that affect performance of the absorber were highlighted. 2002, 100 sayfa Keywords : Cantilever, pendulum, absorber