Ephestia kuehniella'nın biyolojik gelişimi üzerine malathion pestisiti ve gamma radyasyonunun etkisi
Effect of malathion pesticide and gamma radiation on biological development of ephestia kuehniella
- Tez No: 121642
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİR SADIKOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ephestia kuehniella, protein fraksiyonları, DNaz, pestisitler, radyasyon, E. kuehniella, protein fractions, DNase, pesticides, radiation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
III Ephestia kuehniella Zell'in BİYOLOJİK GELİŞİMİ ÜZERİNE MALATHION PESTİSİT VE GAMMA RADYASYONUN ETKİSİ ÖZET Bu çalışma, Ephestia kuehniella (Un güvesi) larva, pupa ve ergin bireylerin biyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine malathion ve gamma radyasyonun etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için söz konusu faktörlerin etkisi altında, böceğin bütün evrelerine ait bireylerdeki DNaz aktiviteleri, protein miktarları ve protein fraksiyonları araştırılmıştır. E. kuehniella' nın. farklı gelişim evrelerine ait (larva, pupa ve ergin ) bireylerindeki protein miktarlarına bakıldığında en yüksek protein miktarının pupa evresindeki bireylerde görüldüğü, onu da sıra ile larva ve ergin evrelerdeki bireylerin izlediği tespit edilmiştir. Böceğin farklı evrelerindeki bireylerde DNaz aktivitesi araştırıldığında da en yüksek aktivitenin ergin dönemdeki bireylerde olduğu onu da, larva ve pupa dönemindeki bireylerin izlediği görülmüştür. Malathion uygulanmış bireylerde, kontrol grubu ile kıyaslandığında doz artışına bağlı olarak, DNaz aktivitesinde ve protein miktarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenememiştir. Larvalara uygulanan gamma ışınları etkisi ile pupa döneminde kontrol grubuna kıyasla DNaz aktivitesinde düzenli bir artış olduğu gözlenmiştir. Fark gelişim evrelerinde bulunan E. kuehniella bireylerininin SDS-PAGE yöntemi ile protein fraksiyonlarının belirlenmesi sonucunda, larva ve pupa evrelerindeki protein fraksiyonlarının birbirine yakın olmasına karşılık ergin evredeki bieylerde farklı birIV protein dağılımı görülmüştür. Ergin dönemdeki bireylerde görülen bu proteinlerin diğer evrelere göre daha fazla ve çeşitli olmasının yanı sıra bu proteinlerin büyük molekül ağırlıklı proteinler olduğu da belirlenmiştir. Malathion uygulanmış bireylerin protein fraksiyonlarına bakıldığında yeni bazı protein bantları görülmesine karşın önemli bir değişime rastlanmamıştır. Gamma ışınları etkisinden sonra E. kuehniella larvalarında bazı noktalarda kontrol grubunda görülmeyen büyük molekül ağırlıklı yeni bazı proteinlerin ifade olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF MALATHION PESTICIDE AND GAMMA RADIATION ON BIOLOGICAL DEVELOPMENT OF Ephestia kuehniella SUMMARY This study was performed to determine the effects of gamma radiation and malathion on biological and biochemical properties of larva, pupa and adult individuals. For this, under these circumstances, DNase activities, amount of protein and protein fractions belonging to individuals of all stages of insect were investigated. When we examined the amount of protein in indivuduals at different stages of development of E. kuehniella ( larva,pupa,adult ), the highest amount of protein was observed at pupa stage and it was followed by larva and adult stages. When we examined again, DNase activities of different stages of individuals of insect, the highest activity was seen at adult stage and it was followed by larva and strern stages. For individuals which were applied malathion, comparing control group, on condition that increasing dose, statistical any meaningful difference wasn't determined at DNase activity and amount of protein. With the effects of gamma rays which were applied to larva, comparing to control group, DNase activity increased regularly at pupa stage with SDS-PAGE method, E. kuehniella individuals at different development stages resulting determining of protein fractions; in contrast to protein fractions close to each other at larva and pupa stages, individuals at adult stage different protein variety was observed. It was also observed that these proteins are much more and various than other stages and in addition to this, they have bigger molecular weight.VI When we examined the protein fraction of ındıvuduals which were applied malathion; any distinguished change wasn't determined although some new protein bants were seen. After the effect of gamma rays, in E. kuehniella larvae some new proteins with molecular weight appeared which can't be seen in control groups at some points.