Rotor-stator etkileşiminin mekanik sistem üzerine etkisinin dinamik analizi
Dynamic analysis of the effect rotor-stator interaction on mechanic system
  1. Tez No: 121643
  2. Yazar: ALİ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rotor Sistemlerinde Titreşim, Rotor-stator Sürtünmesi, Rotorlarda Dengesizlik, Erken Uyancı Bakım, Vibration of the Rotor Systems, Friction of the Rotor-stator, Unbalance of the Rotors, Early Simulation Maintenance
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ıv ROTOR-STATOR ETKİLEŞİMİNİN MEKANİK SİSTEM ÜZERİNE ETKİSİNİN DİNAMİK ANALİZİ ÖZET Bu çalışmada, makinanın dönel elemanları ve diğer sabit elemanları arasında, sürtünme meydana gelmesi durumunda oluşacak titreşimdeki değişimin karakteri incelenmiştir. Hazırlanmış olan“ Düz Bağlantılı Rotor Sistemi”nde, çeşitli çalışma şartlan altında titreşim parametreleri (genlik, hız, ivme) deneysel olarak incelenmiş ve teorik verilerle karşılaştırılmıştır. Bu incelemede ağırlıklı olarak, yatak noktalan göz önünde bulundurulmuştur. Değişik çalışma şartlan altında sistemin dinamik yapısını araştırmak için, CSI Makina Analizörü yardımıyla deney düzeneğinde farklı noktalarda titreşim parametreleri ölçülmüştür. Yapılan bu deneysel ölçümler CSI Master Trend yazılımına aktarılarak, titreşim parametrelerinin frekansa bağlı değişimi grafiksel olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak, sistemde rotor ve stator arasında meydana gelen sürtünmeli halde, sürtünmesiz duruma göre genlik değerinin azaldığı fakat hız ve ivme değerlerinde artış olduğu görülmüştür. Çalışma hızının artırılması durumunda, titreşim parametrelerinde artış olduğu gözlenmiştir. Deneysel çalışmada kullanılan diskin dengesiz disk olması halinde titreşim parametrelerinin değeri artmaktadır. Disk yatak noktasından uzaklaştırıldığı zaman, titreşim parametrelerinin değeri artmakta, yaklaştırıldığı zaman ise bu değerler azalmaktadır. Aynı çalışma şartlarında, tahrik motoruna yakın olan yatakta, uzak olan yatağa göre titreşim parametrelerinin daha büyük değerlerde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
V DYNAMIC ANALYSIS OF THE EFFECT ROTOR-STATOR INTERACTION ON MECHANIC SYSTEM ABSTRACT In this study, the chapter of vibration variation which occurs when friction exists between rotating component and other fixed compenents of machinery has been examined. In the“ Plain Connected Rotor System”, vibration parameters (amplitude, velocity, acceleration) under various studying conditions have been examined experimentally and have been compared with theoretical data. In the investigation, especially bearing points have been considered. Vibration parameters have been measured at different points at the experiment system with the help of CSI Machine Analizer in order to investigate the dynamic structure of the system under various working circumstances. The variation vibration parameters according to the frequency have been obtained graphically by the experimental measured values having been transmitted to CSI Master Trend software. As a result, it has been found that if there is friction at the system between rotor-stator, the value of amplitude has been decreased but the values of velocity and acceleration have been increased compared with the state of no friction. At the condition of increasing working velocity, it has been observed that the vibration parameters have been increased as well. If the disc, used at the experiments, is unbalanced, the values of vibration parameters increase. When the disc is taken away from the bearing point the values of the vibration parameters increas, when taken closer, these values decrease. At the same circumstances, it has been observed that the vibration parameters are greater at the bearing that is near to the actuating engine compared with the bearing far from the actuating engine.