Simav bölgesi kaplıcalarının jeotermal enerji potansiyeli, kaplıca sularının kimyasal analizleri ve özellikleri
Potential of geothermal energy of hot springs at Simav region, chemical analysis and properties of their water
- Tez No: 121677
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Kaplıca, Simav, Geothermal, Hot spring, Simav
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV SİMAV BÖLGESİ ( EYNAL- ÇİTGÖL- NAŞA ) KAPLICALARININ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ, KAPLICA SULARININ KİMYASAL ANALİZLERİ VE ÖZELLİKLERİ Recep ÜLKER Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmam: Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN ÖZET Simav (Eynal-Çitgöl-Naşa) jeotermal alam ve çevresinde jeotermal kaynaklardan yararlanılması ve jeotermal potansiyelin ortaya konulmasına yönelik olarak, M.T.A tarafından jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik ve jeokimyasal araştırmalar yapılmış olup, (1954-1998) dönemleri arasında yapılan araştırmalar sonucunda jeotermal sondaj kuyuları açılmıştır. Eynal Bölgesinde 6 kuyu, Çitgöl Bölgesinde 6 kuyu ve Naşa Bölgesinde 4 kuyu tezde incelenmiştir. Bu kuyulardan alınan su örneklerinin kimyasal analiz raporları değerlendirilmiştir.Buna göre Alkali metaller, toprak alkali metallere göre daha fazladır ve doğudan batıya doğru gidildikçe değerlerde azalmalar vardır. Kuyulardan çıkarılan sıcak suların, sıcaklık değerlerine göre uygulama alanlarındaki zenginlik bölge için önemli bir avantaj olmuştur. Bölgedeki suların; Elektriksel iletkenlik (EC) değerleri yüksek ve batıya doğru azalmakta, Fransız sertlik derecesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
POTENTIAL OF GEOTHERMAL ENERGY OF HOT SPRINGS AT SİMAV REGION ( EYNAL-ÇİTGÖL-NAŞA ), CHEMICAL ANALYSIS AND PROPERTIES OF THEIR WATER Recep ÜLKER Department of Chemistry, M.S.Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Yunus ERDO?AN SUMMARY To take advantage of geothermal sources and to expose geothermal potential of Simav region (Eynal-Çitgöl-Naşa) and its nearby, geological, hydrogeological, geophysics and geochemical researches had been made by drilling lots of wells by M.T.A between the years 1954 and 1998. In this study, 6 wells in Eynal region, 6 wells in Çitgöl region and 4 wells in Naşa region have only been investigated. Chemical analysis reports of the water sample from the wells have been evaluated. According to the data investigated, alkaly metals were more than soil alkaly metals and their values decreased gradually from the east to the west. The affluence of application areas of the hot water drawn from the wells was being an advantage for the region of Simav. The degrees of the electrical conductivity (EC) of the water at the region were high and they decreased as gone through the west, while the degrees of French hardness increased.