Hidrojen enerjisi ve yakıt hücreleri
Hydrogen energy and fuel cells
  1. Tez No: 121706
  2. Yazar: ELİF KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy, Hydrogen Energy, Hydrogen Production, Fuel Cell
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV HİDROJEN ENERJİSİ VE YAKIT HÜCRELERİ Elif Kaya Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi,2002 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ramazan Köse ÖZET Günümüzde enerji, büyük oranda fosil yakıtların yakılması ile elde edilmektedir. Fosil yakıtların aşırı kullanımı sonucu hızla tükenmesi ve yanma sonucu oluşan CO21 nin global ısınmaya neden olan çevre etkisi alternatif yakıt arayışlarını hızlandırmıştır. Sudan üretilebildiği için sonsuz bir enerji kaynağı olan hidrojenin, çevre dostu olması ve geleneksel yakıtlara göre avantajlarının bulunması, yakın gelecekte en gözde enerji kaynağı olmasını sağlamaktadır. Hidrojen; alevli yanmaya olduğu kadar, katalitik yanmaya, direkt buhar üretimine, kimyasal dönüşüme ve yakıt hücreleri ile elektro-kimyasal çevrime uygun bir yakıttır. Hidrojen diğer tüm otomotiv yakıtlarından üstün özellikler taşımaktadır. Endüstriden ulaştırmaya, konutlardan kırsal alana dek çeşitli yerlerde hidrojen kullanım teknolojileri geliştirilmiş, hidrojenin kullanımına ilişkin ISO standartları hazırlanmıştır. Bu çalışmada; hidrojen enerjisinin gelişimi, kullanımını gerektiren nedenler, üretiminde kullanılan yöntemler ele alınmış, güneş enerjisi ile sudan hidrojen üretimi incelenerek, Türkiye'de güneş enerjisiyle hidrojen üretim maliyeti bilgisayar programında hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca, hidrojenin depolanması, kullanım teknolojileri, yakıt olarak özellikleri ve yakıt hücresi şeklinde kullanımı üzerinde durulmuş ve Türkiye'nin bu konuda yapması gerekenler irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Enerji, Hidrojen Enerjisi, Hidrojen Üretimi, Yakıt Hücresi.
Özet (Çeviri)
HYDROGEN ENERGY AND FUELL CELLS Elif Kaya Machine Engineering, M. S. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ramazan Köse SUMMARY In our today's world, energy is supplied mainly by the burning of fossil fuel. The repaid consumption of the fossil fuel and the environmental pollution of the C02, which causes the global heating call for an alternative fuel. Because of the reason that hydrogen can be supplied from water which makes it an endless energy source and because it gives environmental protection and the advantages it has compared to the traditional fuels make it. Hydrogen is he most popular energy source in the near future. Hydrogen is suitable for catalytic burning as well as flame burning and also for direct steam supply, chemical transformation and for elector chemical transformation with fuel cells. Hydrogen has superior features compared to all other automotive fuels. In various areas like industry, transportation, housing and neural areas, the use of hydrogen technology is developed and ISO standards for the use of hydrogen are prepared. Within this study; the development in hydro-energy sources, the reasons of its use and the methods used in its production are presented. Analyzing hydrogen production from water using solar energy, the cost of hydrogen energy from solar energy in Turkey is calculated in computer. This study also focuses on storage of hydrogen, techniques in using it, its features as fuel and its usage as fuel cell, and presents what turkey should do about this subject.