Hemşirelerin hizmet içi eğitime ilişkin görüşlerinin saptanması
Determining the views of the nurses on in-service training
- Tez No: 121903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kamu Yönetimi, Nursing, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hizmet içi eğitim, Nurses, In-service training. in
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
HEMŞİRELERİN HİZMET İÇİ EĞİTİME İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN SAPTANMASI YORGUN SONGÜL Yüksek Lisans, Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Gönül Ülker Haziran 2002, XV +115 sayfa Araştırma, hemşirelerin hizmet içi eğitimlere İlişkin görüşlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sağlık Bakanlığına bağlı üç hastanedeki 158 hemşire oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür incelenerek ve uzman görüşü alınarak oluşturulan soru formu aracılığı ile elde edilmiştir. Veri değerlendirmede, yüzdelik dağılım ve yüzdelik olarak karşılaştırma yapılmıştır. Hemşirelerin büyük çoğunluğu (% 66.4) 28 yaş ve üzeridir. Grubun %57.6 'sı Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Hemşirelik Ön lisans mezunudur. Hizmet içi eğitimlere katılma oranı %72.8 olarak bulunmuştur. Kurum dışı eğitimlerde konferanslar büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Hemşirelerin göreve ilk başladıklarında oryantasyon programına yönelik eğitim almaması anlamlı bulunmuştur. Kurumlarda yapılmakta olan eğitimlerin bilgi kazandırmaya yönelik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hizmet içi eğitimlerin yararlı olduğu grubun IVçoğunluğu tarafından belirtilmiştir. Hizmet içi eğitimlerin görsel ve işitsel materyallerle destekli olması yüzdelik olarak anlamlı bulunmuştur. Hizmet içi eğitimlerde alınan bilgiler yeterli olarak uygulanamamakta, bunun nedeni olarak da hastanenin rutin işlemleri, uygun malzeme olmayışı, hekimlerin ekip çalışmasına katılmamaları sonucu bulunmuştur. Hemşirelerin yarıya yakını eğitimlerin yararlı olduğu ve devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE VIEWS OF THE NURSES ON IN- SERVICE TRAINING Yorgun, Songül M.S., Department of Public Administrations Supervisor: Asst. Prof.Dr.GonüI Ülker June, 2002, XV+115 Pages This study has been carried on to determine the views of the nurses on in-service training. The subject group involves 158 nurses working in three hospital under the administration of the Ministry of Health. Data have been gathered by the researcher who went through the review of literature and by a questionnaire prepared with profeeional help. In the evaluation of data comparison and rate have been made in terms of percentage. The great majority (66.4%) of the nurses are of 28 and above age. 57.6% of the group graduated from AÜAÖF. The rate of participation in the in- service training has been found out as 72.8%. Conferences make the majority in trainings outside the in-service facilities. It has been found meaningful that nurses didn't get orientational trainig when they first started their vocational life. It has been concluded that the trainings given by the instutitions tend to give information. It has been stated by the majority of the group that in ilservice programmes have been useful. It has been found meaningful in terms of percentage that audio-visual materials have been used in these trainings. The knowledge gained in these programmes has been partly put into action. The reason for this has been found as the routin affairs of the hospital, lack of proper equipment and unwillingness of the doctors for teamworks. Nearly the half of the nurses have been stated that the trainings are useful and should be kept on.