İlköğretim okullarında görevli yöneticilerin kriz yönetimi konusundaki koordinasyon yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of coordination efficiencies of administrators in crisis management in primary education schools
- Tez No: 121913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Yönetici, Koordinasyon, Crisis Management, Administrator, Coordination. iHMaifWAtfwstoM «wan
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREVLİ YÖNETİCİLERİN KRİZ YÖNETİMİ KONUSUNDAKİ KOORDİNASYON YETERLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZDEMİR, Talip Yüksek Lisans Tezi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şaduman KAPUSUZOĞLU Temmuz 2002, xvi + 106 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında görevli yöneticilerin kriz yönetimi konusundaki koordinasyon yeterliklerinin değerlendirmesini yapmaktır. Araştırmanın evrenini 2000-2001 eğitim-öğretim yılında Düzce il merkezinde bulunan 20 ilköğretim okulu, bu okullarda görevli 48 yönetici ile 460 öğretmen, Kaynaşlı ilçe merkezinde bulunan 4 ilköğretim okulu, bu okullarda görevli 9 yönetici ile 63 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninde yer alan yöneticilerin tamamı, öğretmenlerden ise Düzce' de 292, Kaynaşlı'da 39 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 331 sınıf öğretmeni örnekleme alınmıştır. Araştırma nicel betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen, birinci bölümünde deneklere ilişkin kişisel bilgilerin, ikinci bölümünde yöneticilerin insan ve madde kaynaklarını koordine etme yeterliklerine ilişkin soruların yer aldığı ölçekte toplanmıştır. Ölçek 21 sorudan oluşmaktadır.VI Toplanan veriler; yüzde, frekans, ortalama, t-testi, varyans analizi, tukey testi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Yöneticilerin kriz yönetimi sürecinde insan ve madde kaynaklarını koordine etme yeterliklerine ilişkin, yöneticilerin görüşlerinin ortalaması“çoğu zaman”ve“her zaman”düzeyleri arasında değişirken, öğretmenlerin görüşlerinin ortalaması tüm maddelerde“çoğu zaman”düzeyindedir. 2. Tüm maddeler ele alındığında yönetici ve öğretmenlerin görüşleri arasında farklılık olduğu görülmüştür. 3. Yöneticilerin, cinsiyet, öğrenim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre kriz yönetimi sürecinde insan ve madde kaynaklarını koordine etme yeterlikleri ile ilgili görüşlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. 4. Öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre, yöneticilerin kriz yönetimi sürecinde insan ve madde kaynaklarını koordine etme yeterliklerine ilişkin görüşlerinde cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerinin anlamlı farklılık göstermediği, öğrenim durumu değişkeninin ise anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Buradaki farklılığın da öğretmen okulu mezunlarından kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT EVALUATION OF COORDINATION EFFICIENCIES OF ADMINISTRATORS IN CRISIS MANAGEMENT IN PRIMARY EDUCATION SCHOOLS ÖZDEMİR, Talip Master of Science Thesis Educational Administration and Supervision Supervisor: Ass. Prof. Dr. Şaduman KAPUSÜZO?LU July 2002, xvi +106 Pages The purpose of this research is to evaluate the coordination efficiencies of the administrators working in the primary education schools. The population of the research has consisted of 48 administrators and 460 teachers working in 20 primary education schools in Düzce, in addition to this, 9 primary education central schools in Kaynaşlı during the academic year 2000-2001. The sub-population of the research has consisted of all the administrators (57) and teachers (292) in Düzce and teachers (39) in Kaynaşlı, totaly 331? teachers. The research is quantitative survey research. The data of this research has been gathered through the questionnaire prepared by the researcher, the questionnaire has consisted of three parts: In the first part, there are some questions related to the personal information,in the second part, there are some questions related to the coordination efficiencies of the administrators.IV There are 21 questions in the questionnaire. The data has been evaluated by using percentage, frequency, means, t-test, variance analysis and tukey test- statistical analyses. The following results have been reached at the basis of findings of the research: 1. While the mean of administrators' ideas has varied between“mostly”to“every time”, the mean of the teachers' ideas has been at the level of“most of the time”. 2. In consideration of all of the questions, there have been differences between the ideas of administrators and teachers. 3. From the point of view of personal qualities of the administrators, there haven't been any differences between them related to the coordination efficiencies of the administrators. 4. From the point of view of personal qualities of the teachers, there have't been any differences between them related to the coordination efficiencies of the administrators. Only, there has been difference from the point of view of level of education. The graduates of teachers' school have appreciated the efficiencies of the administrators differently.