Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümleri müzik eğitimi anabilim, anasanat dalı 1. sınıf öğrencilerinin ses problemleri
The Problems in the voice production of freshman students at the faculty of education in the section of musical education
  1. Tez No: 121917
  2. Yazar: DEMET GÜRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. FERİDUN BÜYÜKAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: voice problems, voice health and voice education
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET EĞİTİM FAKÜLTELERİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMLERİ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM/ANSANAT DALI I.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SES PROBLEMLERİ Demet GÜRHAN Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitim Anabilim /Anasanat Dalı Tez Danışmanı : Prof. Feridun BÜYÜKAKSOY Temmuz 2002 xiii + 90 sayfa Bu araştırma ile, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı I. Sınıf öğrencilerinin ses problemleri hakkında inceleme yaparak, ses problemlerinin oluşma nedenleri, çevre - kültür etkileşimi sonucunda meydana gelen farklı ses sorunlarının ortaya çıkarılması ve bunlara ilişkin önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmanın yöntemine uygun olarak kaynak tarama, anket ve görüşme yöntemleriyle mevcut durum saptanmaya çalışılmıştır. Uygulanan anket ve görüşme sonucunda öğrencilerin mutasyon ( ses değişimi ), konuşma ve şarkı solunumu, ses üretim organlarının anatomik yapısı ve sağlıklı kullanımı konularında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, bu nedenle ses problemi yaşadıkları ve ses eğitimi ilke ve amaçlarına ulaşmakta güçlük çektikleri saptanmıştır. Ses problemlerinin meydana gelmemesi ve ses eğitimi derslerinin amaçlarına ulaşılabilmesi için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : Ses problemleri, ses sağlığı, ses eğitimi.
Özet (Çeviri)
IV THE PROBLEMS IN THE VOICE PRODUCTION OF FRESHMAN STUDENTS AT THE FACULTY OF EDUCATION IN THE SECTION OF MUSICAL EDUCATION DEMET GÜRHAN M.A. THESIS THE SECTION OF MUSIC EDUCATION ADVISER: PROF. FERİDUN BÜYÜKAKSOY JULY 2002 xiii + 90 pages ABSTRACT This study has been aimed to examine the reasons of voice problems, socio-cultural influences of different voice problems in order to give some recommendations to the voice problems of freshman students at the Faculty of Education, the Section of Music Education With the help of the collected data, the questionnaire and interviews, the present situation has been tried to be determined. According to the questionnaire and the interviews, it has been determined that the students do not have sufficient knowledge of how to use mutosion (voice change), jspeech, and song respiration, the anatomic structure of voice production and its appropriate use. For this reason, students are experiencing voice problems and having difficulty in reaching the fundamentals aims of voice education. Some proposals have been put forward to avoid voice problems and to reach the aimed targets of voice education.