M.E.B'nın yürürlükteki sanat (resim-iş) öğretimi programı ile kaynaştırılmış sanat öğretimi programının ilköğretim çocuğunun yaratıcılığına etkisi
The Effects of art education program of ministry of education (painting and handwork) and the combined art education program (history of art aesthetic, implementation and critique) on primary school students creativity
  1. Tez No: 121918
  2. Yazar: ELİF MAMUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE BENGİSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Sanat Eğitimi, ilköğretim Resim-iş Programı, Kaynaştırılmış Sanat Öğretimi Programı, Creativity, Art Education, Primary School Painting & Handwork Program, Combined Art Education Program
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET M.E.B'NIN YÜRÜRLÜKTEKİ SANAT (RESİM-İŞ) ÖĞRETİMİ PROGRAMI İLE KAYNAŞTIRILMIŞ SANAT ÖĞRETİMİ (SANAT TARİHİ, ESTETİK, UYGULAMA, ELEŞTİRİ) PROGRAMI'NIN İLKÖĞRETİM ÇOCUĞUNUN YARATICILIĞINA ETKİSİ MAMUR, Elif Yüksek Lisans, Resim-İş Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı; Yrd. Doç. Hatice Bengisu Kasım, 2002; 165 sayfa Bu araştırma, M.E.B.'nın Yürürlükteki Sanat (Resim-İş) öğretimi Programı ile Kaynaştırılmış Sanat öğretimi (Sanat Tarihi, Estetik, Uygulama, Eleştiri) Programı'nın ilköğretim çocuğunun yaratıcılığına etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 4. Sınıf öğrencilerinden random tekniği ile seçilen deney ve kontrol gruplarıyla gerçekleştirilmiştir. 2002 yılının II. yarıyılında 20 kişilik kontrol grubuna yürürlükteki sanat öğretimine, 20 kişilik deney grubuna da kaynaştırılmış sanat öğretimine uygun bir program 10 hafta süresince, araştırmacı tarafından uygulanmıştır.VI Bu araştırma; deneme modeline dayalı bir araştırmadır. Araştırmadaki bağımsız değişkenlerin (M.E.B.'nın Yürürlükteki Sanat Öğretimi Programı ile Kaynaştırılmış Sanat Eğitimi Programı) bağımlı değişkeni (yaratıcı davranış) etkilemesi ve sonuçlarının gözlemlenmesi yoluyla, bağımsız değişkenlerdeki sistemli değişkenlerin bağımlı değişkeni nasıl etkilediği araştırmacı tarafından geliştirilen“yaratıcılık gözlem ölçeği”ile görülmeye çalışılmıştır. Ölçek geliştirme çalışmalarında, Torrance (1962) ve Walles'in (1978) tanımladığı yaratıcılığın boyutları temel alınmıştır.“Yaratıcılık gözlem ölçeği”, gözlenebilen 30 davranıştan oluşmaktadır. Bağımsız değişkenlerin sonuç üzerindeki etkisini test etmek amacıyla, öntest - sontest kontrol ve deney gruplu bir araştırma deseni kurulmuştur. Programa başlamadan önce öğrencilerin yaratıcılık düzeylerini belirlemek amacıyla“yaratıcılık testi”uygulanmıştır. Gruplar arasında.05 düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu doğrultuda program başında grupların yaratıcılık düzeyleri arasında fark olmadığı kabul edilmiştir. Deney ve kontrol grubunun öntest-sontest puanları bulunmuş, grupların ön-testleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına karşın sontestleri arasında deney grubunun lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca her iki grubun öntest-sontest puanları arasındaki farklar arasıda da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECTS OF ART EDUCATION PROGRAM OF MINISTRY OF EDUCATION (PAINTING & HANDWORK) AND THE COMBINED ART EDUCATION PROGRAM (HISTORY OF ART, AESTHETIC, IMPLEMENTATION AND CRITIQUE) ON PRIMARY SCHOOL STUDENTS' CREATIVITY by MAMUR, Elif M.S. Department of Art Education Adviser: Assistant Prof. Hatice Bengisu November, 2002; 165 pages This study was aimed to find out the effects of two education programs: Legal Program of Ministry of Education (Painting & Handwork) and the Combined Art Education Program (History of Art, Aesthetic, Implementation and Critique) on primary school students' creativity. The study has been done with the experiment and control groups that are randomly selected amongst 4 th grade students of Sakarya Elementary School.IV Art Education Program, which is running now, has been put into practice with 20 students of control group in second term of 2002, while Combined Art Education Program, was applied to an experiment group of 20 students for ten weeks by the researcher. This research was based on an experimental model. Indepented variables were Legal Program of Ministry of Education (Painting & Handwork) and the Combined Art Education Program (History of Art, Aesthetic, Implementation and Critique) while the dependent variable was creativity. In the study, it has been aimed to find out the relationship between the dependent variables and independent variable (creative behaviour) and the way that independent variables effect dependent variable by develping und using a“creativity scale”. When developing scale, the dimensions of creativity which were defined by Torrance (1962) and Walles (1978) were taken as a basis and 30 behaviour were chosen to oberve. This model of the study was conducted to test the effects of independent variables on the result with the students of the experiment and control groups. The scores for first and last tests were estimated and significant differences were found for last tests while there was no significant difference for firsts tests. Besides, after comparing the scores of two groups significant differences has been found in the favour of experimental group.