Anadolu güzel sanatlar liselerinde viyolonsel ve keman eğitiminde kullanılan yay tekniklerinin yöntemsel analizi
The Methodice analize of the bow techniques using in the violoncello and violin education in anatolian high school of fine arts
  1. Tez No: 121925
  2. Yazar: ÖZLEM KIRLIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ALPAGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bow Technique, Education Of Violocello, Edication Of Violin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİNDE VİYOLONSEL VE KEMAN EĞİTİMİNDE KULLANILAN YAY TEKNİKLERİNİN YÖNTEMSEL ANALİZİ KIRLIOĞLU ÖZLEM Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitimi Anasanat Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Uğur ALPAGUT OCAK 2002, viii+97 sayfa Bu araştırmanın amacı, çalgı eğitiminde önemli bir yer üstlenen yay tekniklerinin öğrenciye kazandırılmasında uygulanan yöntem ve çalışmaların ortaya konulmasıdır. Araştırma için geliştirilmiş olan anket, Anadolu Güzel sanatlar Liseleri'nde görev yapmakta olan viyolonsel ve keman öğretmenlerine uygulanmıştır. Elde edilen verileri tablolar oluşturulmuş ve bu tabloların yüzde dağılımlarından yararlanılmıştır. Yay tekniklerinin öğrenciye kazandırılmasında uygulanan yöntem ve çalışmalara ilişkin 24 eğitimcinin ortak ve farklı görüşleri tespit edilmiştir. Bu görüşler analiz edilerek, yay tekniklerinin öğrenciye kazandırılmasında etkili yöntem ve çalışmalara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nde verilen viyolonsel ve keman eğitimine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelime: Yay tekniği, viyolonsel eğitimi, keman eğitimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE METHODIC ANALİZE OD THE BOW TECNIQUES USİNG IN THE VIOLONCELLO AND VIOLIN EDUCATION IN ANATOLIAN HIGH SCHOLL OF FINE ART KIRLIO?LU ÖZLEM Thesis Of Master Of science Section Of Music Education Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Uğur ALPAGUT January, 2002, viii+97 Page The main aim of this research is to figure out the methods and studies which are applied in teacing bow tecniques having very important role in the education of the stringed musical instruments. The guestionaire developed for this research has been carried out to the teachers of violoncell and violin branch of Anatolion High Shool Of Fine Arts. After compozing the charts including the optained data, these charts and their persentage dispersion were analized. Opinions of those 24 educator connected with the methods and studies apleyed in bow tecnique were found out. Finally, the ideas were analized and the most efective methods discovered in teaching the bow tecniques.