Şan Kızı üzerinene mukayeseli bir araştırma
A Comparative research on Şan Kızı epic
- Tez No: 122992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şan Kızı, Destan, Türk, Bulgar, Alp, Motif, San Girl, Epic, Turk, Bulgarian, Hero-Heroine, Motif
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET“Şan Kızı Destanı Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma”adlı bu çalışmada, destanın motif yapısı ve kahramanların özellikleri diğer Türk destanları ve bazen de halk hikayeleri ve efsaneleri ile karşılaştırılmak suretiyle incelenmiştir. Şan Kızı destanı, bugün büyük ölçüde Slavlaşmış olan Bulgar Türkleri ile diğer Türk toplulukları arasındaki kültür bağım göstermesi bakımından önemlidir. Köklü bir destan geleneğine sahip olan Türkler, Orta Asya'dan batıya doğru akarken, destan geleneklerini yeni yurtlarında da yaşatmaya devam ederler. Oluşan yeni destanlarda anayurdun hâtıraları izlerini devam ettirir. Yeni kültürler, yeni dinî inanışlar ise, eskileriyle harmanlanır. Bu şekilde Türklerin destan geleneği kaybolmadan, daha da renklenerek devam edegelir. Şan Kızı destanı da, motifleri, kahramanları, coğrafyası ile eski anayurtta köklenmiş, Avrupa'da yeşermiş bir destandır. Altı bölümden meydana gelen çalışmamızda, Şan Kızı destanı ile Türk dünyasının diğer destanları arasında pek çok ortak özelliğin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Called“ A Comparative Research On Şan Kızı Epic”in this practise, motif structure of the epic and qualities of heroines and heros observed on condition that comparing with other Turkish epics and sometimes with folk stories and legends. The Şan Girl Epic is important for showing the culture relation between with Bulgarin Turks, most of whom is Slav now, and other Turks groups.Going from Middle- Asia to the west Turks, who has a rooted epic tradition, also continiue doing their traditions in their new lands. Come into being in new epics, they continiue the memories and the prints of motherland. New cultures and new religious beliefs get mixed up with the old ones. In this way, not losing it's basic items, Turk epic tradition continiues by getting more improved and coloured. Şan Girl Epic lived in the nothern part of the Black Sea is a epic that is rooted in motherland with its motifs, heros- heroines and geographical area. In this practice, consisting of six parts, it's understood (or made fix) that there are lots of commen qualities between the Şan Girl Epic and other Turk worlds epics.