The Prediction of divorced parents emotional/social adjustmant and psychological distress from perceived power/Control over child-related concerns, perceived social supprt, and demographic characteristics
Boşanmış ebeveynlerin duygusal/sosyal uyumu ve psikolojik sıkıntılarının çocukla ilgili konularda algılanan güç/kontrol, algılanan sosyal destek ve demografik özelliklerden yordanması
  1. Tez No: 123041
  2. Yazar: ADVİYE ESİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanmış Ebeveynler, Boşanmaya Duygusal/Sosyal Uyum, Psikolojik Sıkıntı, Çocukla İlgili Konularda Algılanan Güç/Kontrol, Algılanan Sosyal Destek, Demografik Özellikler, Divorced Parents, Emotional/Social Divorce Adjustment, Psychological Distress, Perceived Power/Control over Child-Related Concerns, Perceived Social Support, Demographic Characteristics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZBOŞANMIŞ EBEVEYNLERİN DUYGUSAL/SOSYAL UYUMU VE PSİKOLOJİK SIKINTILARININ ÇOCUKLA İLGİLİ KONULARDA ALGILANAN GÜÇ/KONTROL, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERDEN YO RD AN MASI Yılmaz, A. Esin Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Ocak 2002, 136 sayfa Bu araştırmanın temel amacı çocukla ilgili konularda algılanan güç/kontrolün, boşanma sonrası duygusal/sosyal uyum ve genel psikolojik sıkıntı düzeylerini yordayıcı olup olmadığını incelemektir. Çocukla ilgili konularda algılanan güç/kontrol; velayet, ziyaret, nafaka ve ebeveynlik konularından duyulan memnuniyet ve ekonomik sıkıntı düzeyi açısından kavramsallaştırılmış ve ölçülmüştür. Bu çalışmada ayrıca, algılanan sosyal destek ve bazı ilgili demografik özelliklerin boşanma sonrası duygusal/ sosyal uyum ve psikolojik sıkıntı düzeyleri ile ilişkilerinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara mahkeme kayıtları ve kartopu örnekleme yöntemi aracılığıyla ulaşılmış 135 boşanmış ebeveynoluşturmaktadır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için çoklu hiyerarşik regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, ebeveynlik ve ekonomik konular üzerinde algılanan güç/kontrolün ve algılanan sosyal desteğin yüksekliği, boşanma sonrası duygusal/sosyal uyum düzeyinin yüksekliğini ve psikolojik sıkıntı düzeyinin düşüklüğünü yordamaktadır. Ayrıca demografik özelliklerden yaşın ve eğitim düzeyinin yüksekliği, boşanma fikrini ilk ortaya atan kişi olma, profesyonel yardım almıyor olma ve boşanma sonrasında yeni biriyle duygusal ilişki kurmuş olmanın da Türk anne-babalarının boşanmaya daha yüksek düzeyde duygusal/sosyal uyum sağlamalarını ve boşanma sonrası psikolojik sıkıntı düzeylerinin düşük olmasını yordayıcı değişkenler oldukları bulunmuştur. Öte yandan cinsiyet, evli kalma süresi, çocuk sayısı, boşanma davasını kimin açtığı ve boşanmanın üzerinden geçen süre duygusal/sosyal uyum ve psikolojik sıkıntı düzeyleri ile ilişkili bulunmamıştır. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE PREDICTION OF DIVORCED PARENTS' EMOTIONAL/SOCIAL ADJUSTMENT AND PSYCHOLOGICAL DISTRESS FROM PERCEIVED POWER/CONTROL OVER CHILD-RELATED CONCERNS, PERCEIVED SOCIAL SUPPORT, AND DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS Yılmaz, A. Esin M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu January 2002, 136 pages The main purpose of the present study was to investigate whether perceived power/control over child-related concerns was a predictor of emotional/social adjustment and general psychological distress levels after divorce. Perceived power/control over child-related concerns was concep tualized and measured in terms of satisfaction with custody, visitation, alimony, and parenting and the degree of financial strain. It was also aimed to examine the relationships of perceived social support and some relevant demographic characteristics with the levels of postdivorce emotional/social adjustment and psychological distress. The sample of the present studyIV consisted of 135 divorced parents recruited both through divorce records kept in Ankara courts and snowball sampling procedure. Multiple hierarchical regression analyses were conducted to test the hypotheses of the study. According to the results of the study, higher levels of perceived power/control over parenting and financial matters and higher levels of perceived social support predicted higher levels of emotional/social adjustment and lower levels of psychological distress after divorce. In addition, demographic characteristics of older age, higher education, being the person raised the idea of divorce first, not taking professional help at the time of measurement, and presence of a romantic relationship after divorce were proved as the predictors of Turkish parents' higher levels of emotional/social adjustment to divorce and lower levels of psychological distress after divorce. On the other hand, it was found that gender, length of marriage, number of children, initiator status, and duration of divorce were not associated with emotional/social divorce adjustment and psychological distress. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature.