Üniversite öğrencilerinde çevrim içi kumar oynama ile psikolojik belirtiler, yaşam doyumu ve öz düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between online gambling, psychological symptoms, life satisfaction, and self-regulation among university students
- Tez No: 931044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çevrim içi kumar bağımlılığı, kumar oynama, psikolojik belirtiler, depresyon, anksiyete, stres, yaşam doyumu, öz düzenleme, online gambling addiction, gambling behavior, psychological symptoms, depression, anxiety, stress, life satisfaction, self-regulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde çevrim içi kumar bağımlılığı ile psikolojik belirtiler, yaşam doyumu ve öz düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi ve kumar oynamayı ayırt edici değişkenlerin belirlenmesi bu sayede kumar bağımlılığının önlenmesi veya terapisinde etkili olabilecek değişkenlerin anlaşılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada bir nicel araştırma yöntemi olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında eğitim gören toplamda 29 farklı üniversiteden gönüllü olan 485 öğrencinin katılımıyla oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri toplanırken Kişisel Bilgi Formu, İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (Kısa Formu) ve Öz Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analize göre çevrim içi kumar bağımlılığı ile depresyon, anksiyete ve stres arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Çevrim içi kumar bağımlılığı ile öz düzenleme arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çevrim içi kumar bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yapılan analizine göre ise cinsiyet, depresyon, anksiyete, stres ve öz düzenleme değişkenleri birlikte kumar oynama durumuyla bir ilişki içinde olup kumar bağımlılığındaki varyansın %29'unu açıklamaktadır. Buna göre stres öz düzenleme ve cinsiyetin kumar oynama davranışını ayırt edici etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, öz düzenleme ve stres düzeylerinin artmasının kumar oynama olasılığını düşürdüğü bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca erkek öğrencilerin kız öğrencilerden anlamlı bir şekilde daha fazla çevrim içi kumar bağımlılığı düzeyine sahip olduğu bulunmuştur. Erkeklerin kumar oynama ihtimallerinin kızlara göre 11 kat daha fazla olduğu görülmektedir. Sonuçlar: Araştırma bulgularına göre çevrim içi kumar bağımlılığı ile psikolojik belirtiler (depresyon, anksiyete, stres) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çevrim içi kumar bağımlılığı ile öz düzenleme arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Çevrim içi kumar bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca cinsiyet, stres ve öz düzenlemenin kumar oynama davranışını ayırt edici etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the relationship between online gambling addiction, psychological symptoms, life satisfaction, and self-regulation among university students, as well as to identify distinguishing variables related to gambling behavior. Thus, the study seeks to determine variables that may be effective in preventing or treating gambling addiction. Method: A correlational survey model, a quantitative research method, was used in this study. The study group consisted of 485 students from 29 different universities who voluntarily participated during the 2024-2025 academic year. Data were collected using the Personal Information Form, the Internet Gambling Addiction Scale, the Life Satisfaction Scale, the Depression Anxiety Stress Scale (Short Form), and the Self-Regulation Scale. Findings: The analysis revealed a significant positive relationship between online gambling addiction and depression, anxiety, and stress. A significant negative relationship was found between online gambling addiction and self-regulation. However, no significant relationship was observed between online gambling addiction and life satisfaction. The analysis also showed that gender, depression, anxiety, stress, and self-regulation variables were collectively associated with gambling behavior, explaining 29% of the variance in gambling addiction. It was concluded that stress, self-regulation, and gender have a distinguishing effect on gambling behavior.The study further found that an increase in self-regulation and stress levels reduces the likelihood of gambling. Additionally, male students were found to have significantly higher levels of online gambling addiction compared to female students. Males were 11 times more likely to engage in gambling than females. Conclusion: The findings indicate a significant positive relationship between online gambling addiction and psychological symptoms (depression, anxiety, and stress). A significant negative relationship was found between online gambling addiction and self-regulation, while no significant relationship was observed between online gambling addiction and life satisfaction. Furthermore, gender, stress, and self-regulation were identified as distinguishing factors in gambling behavior.