The Relationships of physical exercise optimism and health locus of control
Fiziksel egzersiz, iyimserlik ve sağlık kontrol odağı arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 123071
  2. Yazar: MİNE AKKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel egzersiz, iyimserlik, sağlık kontrol odağı. M, Physical exercise, optimism, health locus of control. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZ FİZİKSEL EGZERSİZ, İYİMSERLİK VE SAĞLIK KONTROL ODAĞI ARASINDAKİ İLİŞKİLER Akkoyun, Mine Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Esin Tezer Nisan 2002, 68 sayfa Bu çalışmanın amacı, fiziksel egzersiz, iyimserlik ve sağlık kontrol odağı arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Eğitim Fakültesinin değişik bölümlerinden araştırmaya katılmaya gönüllü olan 300 (185 kız, 115 erkek) öğrenci oluşturmuştur. Veriler, Yaşam Yönelimi Envanteri (LOT), Sağlık Kontrol Odağı Ölçeği (HLC) ve egzersizin çeşitli yönlerini ölçmek amacıyla bu araştırma için geliştirilen bir anket olmak üzere üç ayrı ölçme aracı ile toplanmıştır. MANOVA sonuçlan, fiziksel egzersiz yapanlar ve yapmayanlar arasında Kader Sağlık Kontrol Odağı puanlan açısından anlamlı fark bulunduğunu; İçsel SağlıkKontrol Odağı alt ölçeğinde, iyimserlerin kötümserlerden anlamlı düzeyde daha yüksek puan aldıklarını ortaya çıkarmıştır. Fiziksel egzersiz yapanların Sağlık Kontrol Odağı puanlarına uygulanan MANOVA sonuçlan, daha çok aktif egzersiz yapanların daha az aktif egzersiz yapanlara kıyasla Kader Sağlık Kontrol Odağı alt ölçeğinden daha düşük puan aldıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIPS OF PHYSICAL EXERCISE, OPTIMISM AND HEALTH LOCUS OF CONTROL Akkoyun, Mine M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Esin Tezer April 2002, 68 pages The purpose of the present study is to investigate the relationships of physical exercise, optimism, and health locus of control. The sample consisted of 300 (185 female, 115 male) students who volunteered to participate in the study, from different departments of Faculty of Education of the Middle East Technical University (METU). Three instruments, namely, Life Orientation Test (LOT), Multidimensional Health Locus of Control Scale (MHLC), and a questionnaire assessing different aspects of physical exercise were used to collect data. m %L®w$v*H0*The results of the MANOVA revealed a significant difference between those who do and do not do physical exercise only in Fate Health Locus of Control scores. In Internal Health Locus of Control sub-scale, optimists had significantly higher scores then pessimists. The results of the MANOVA employed to the HLC scores of those who do physical exercise yielded that those who were more active in doing physical exercise had lower scores in Fate Health Locus of Control sub-scale as compared to those who were less active in doing exercises.