Estimation of the cost function of the Turkish banking industry and Oyakbank
Türk bankacılık sektörünün ve Oyakbankın maliyet fonksiyonunun hesaplanması
  1. Tez No: 140677
  2. Yazar: MURAT YANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Translog Maliyet Fonksiyonu, SUR Regresyon Analizi, bankacılık, etkinlik, OYAKBANK, Translog Cost Functional Form, Iterative Seemingly Unrelated Regression (SUR), banking, efficiency, OYAKBANK. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VE OYAKBANKIN MALİYET FONKSİYONUNUN HESAPLANMASI Murat YANIK YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Selçuk Caner Temmuz, 2003 Bu çalışmanın amacı, U şeklindeki ortalama maliyet eğrilerinin hesaplanmasına imkan veren translog maliyet fonksiyonel formuyla Türk bankacılık endüstrisinin maliyet fonksiyonunun hesaplanmasıdır. Bu çalışma ayrıca OYAKBANK'ın endüstriyle karşılaştırmalı pozisyonunu da açıklamaktadır. Endüstri için hesaplamada kullanılan 20 bankanın verileri yıllık veri olup 1999 ve 2001 yıllarını kapsamaktadır. Bununla beraber, OYAKBANK'ın hesaplamada kullanılan yıllık verileri ise 1990 ve 2001 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmada tüm gerekli verileri topladım ve SUR regresyon analizi ile hesaplamaları yaptım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION OF THE COST FUNCTION OF THE TURKISH BANKING INDUSTRY AND OYAKBANK Yanık, Murat M.B.A., Department of Management Supervisor: Assist. Prof. Selçuk Caner July 2003 The purpose of this study is to estimate the cost function of the Turkish banking industry with the translog cost functional form, which permits the estimation of U-shaped average cost curves. In addition, this study falls short in explaining the position of OYAKBANK relative to the industry. The data information of 20 banks included in the estimation is annual and covers 1999 through 2001 for the industry. However, the annual data of OYAKBANK included in the estimation covers over the period from 1990 through 2001. I pool all the data and estimate by Iterative Seemingly Unrelated Regression (SUR) analysis.