Pulpa hastalıklarının teşhisinde elektrikli pulpa testinin güvenilirliği ve bunu etkileyen faktörler
Assessment of reliability of electric pulp tester in diagnosis of pulpal diseases
- Tez No: 123701
- Danışmanlar: PROF.DR. CANDAN S. PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pulpa hastalıkları, sensitivite testi. 81, Pulpal diseases, sensitivity testing. 82
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Pulpa Hastalıklarının Teşhisinde Elektrikli Pulpa Testinin Güvenilirliği Ve Bunu Etkileyen Faktörler Doğru bir endodontik tedavi uygulayabilmek için öncelikle doğru teşhis konulmalıdır. Endodontik teşhis anamnez, klinik muayene, radyografik değerlendirme ve diagnostik testler yardımıyla yapılır. Termal ve elektriksel sensitivite testleri dental pulpanın durumunun saptanması amacıyla sıklıkla kullanılırlar. Bu çalışmanın amacı, termal ve elektrikli pulpa testlerinin pulpa canlılığını saptayabilme yeterliliğinin değerlendirilmesidir. Test verileri belirlenen gold standart değerleriyle karşılaştırılmıştır. Gold standart, endodontik tedavi gereksinimi olan dişlerde direkt pulpa inspeksiyonu ile yapılmıştır. Daha sonra her metod için gold standarda göre gerçek pozitif, hatalı pozitif, gerçek negatif ve hatalı negatif test sonuçları belirlenmiş ve bu verilerin yardımıyla sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve doğruluk oranı hesaplanmıştır. Her iki test için de yapılan hesaplamalara göre soğuk testi, göreceli olarak elektrikli teste oranla daha güvenilirdir. Her iki test için de hesaplanan spesifite değerleri, sensitivite değerlerine göre daha yüksektir. Her iki teste birden yanlış yanıt alınan durumlar çok nadirdir. Elektrikli pulpa testinde, soğuk testine göre özellikle çok köklü dişlerde hatalı negatif yanıt alma olasılığı daha yüksektir. Radyografik değerlendirme amacıyla kullandığımız kriterlerden, apikal lamina dura devamlılığının bozulması ve endodontik tedavi öncesinde uyguladığımız kavite testi sonuçları gold Standard ile bire bir uyumludur. Soğuk ve elektrikli pulpa testleri, diğer yardımcı diagnostik metodlarla birlikte kullanıldıklarında çok başarılı sonuçlar ortaya koymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Assessment Of Reliability Of Electric Pulp Tester In Diagnosis Of Pulpal Diseases In order to render proper dental treatment, it is essential to establish a correct diagnosis. The endodontic diagnosis is made on the basis of patient history, clinical observation, radiographic examination and diagnostic tests. Thermal and electrical sensitivity testers are widely used as diagnostic aids in assessing the status of the dental pulp. The aim of the present study was to evaluate the ability of cold and electrical tests to register pulp vitality. The test results were compared with the gold standard. The gold standard was established by direct pulp inspection of the teeth in need of endodontic treatment. The number of true positive, false positive, true negative, and false negative test results were determined for each method as compared to the gold standard. Based on these results, the sensitivity, specificity, negative predictive value, positive predictive value and accuracy rate were calculated. Cold test is relatively more reliable than the electrical pulp tester according to the calculations upon the results for both methods. Specificities for both tests are higher than the sensitivities. It is very rare to have a false result from the same tooth for both tests. It is more common to have a false-negative result with electrical pulp tester compared to the cold test, especially when testing multirooted teeth. The loss of lamina dura apically, which is an important criteria for radiographic examination, and test cavity results, which we employed before endodontic treatment are in agreement with the gold standard. Cold and electrical pulp tests reveal successful results when used with other diagnostic aids.