İstanbul ilindeki huzurevlerinde kalan 65 yaş ve üstündeki yaşlı bireylerin fiziksel aktivite alışkanlıklarının tespit edilmesi
Investigation of habitual physical activity levels of 65 and older people living at rest home in İstanbul
- Tez No: 123715
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTAT KOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Fiziksel aktivite, Huzurevi, Aging, Physical activity, Rest home
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 546
Özet
38 ÖZET İstanbul İlindeki Huzurevlerinde Kalan 65 Yaş ve Üstündeki Bireylerin Fiziksel Aktivite Alışkanlıklarının İncelenmesi Çalışmanın amacı 65 yaş ve üstündeki bireylerin fiziksel aktivite alışkanlıklarını tespit etmektir.. Bu amaçla İstanbul ilindeki özel ve kamuya ait huzurevlerinde kalan bireylere CHAMPS ( yaşlılar için toplum içi aktivite programları ) fiziksel aktivite anketi modifiye edilerek uygulanmıştır. Bireylere son bir aydaki tipik bir hafta içerisinde yaptıkları aktiviteler sorulup, haftalık enerji tüketimi ve haftalık aktiviteye katılım oranı hesaplanmıştır. Fiziksel aktiviteler 3 farklı grupta değerlendirilerek her biri için haftalık aktivite yapma sıklığı ve haftalık kalori tüketimleri bulunmuştur. Bunlar; egzersizle ( hafif - orta - yüksek) ilişkili aktiviteler, MET > 3 olan orta ve yüksek şiddetteki egzersizlerle ilişkili aktiviteler ve tüm aktiviteler. Çalışmaya 70' i kadın 83' ü erkek toplam 153 kişi katılmıştır. Yaş ortalaması bayanlar için 74,30 ( min 65 - max 91), erkekler için ortalama 74, 83 ( min 65 - max 91). Egzersizlerle ilişkili tüm aktivitelerde harcanan kalori tüketimi ortalama 1695 kcaP dir, bu değer kadınlarda 1078 kcal, erkeklerde 2216 kcal' dir. Toplam haftalık aktivite katılım sıklığı 13,58; kadınlarda 13,12, erkeklerde 13,96'dır. Orta ve yüksek şiddetteki egzersizlerle ilişkili aktivitelerde harcanan kalori tüketim, ortalam 867 kcal; kadınlarda 454 kcal, erkeklerde 1214 kcal' dir. Bu aktivitelere haftalık katılım sıklığı 4,39; kadınlarda 3,41, erkeklerde 5,22' dir. Tüm aktivitelerde harcanan kalori miktarı ortalama 2890 kcal; kadınlarda 2091 kcal, erkeklerde 3563 kcal' dir. Haftalık katılım sıklığı ortalam 20,66; kadınlarda 19,98, erkeklerde 21,22' dir. Tüm aktivitelerde harcanan haftalık kalori tüketimi ile VKİ, cinsiyet arasında anlamlı ilişki bulunmuş, gelir düzeyi, eğitim seviyesi, kalman yer ve yaş açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Tüm aktivitelere katılım sıklığı ile yaş arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, VKİ, gelir düzeyi eğitim seviyesi, kalınan yer ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
39 SUMMARY Investigation of Habitual Physical Activity Levels of 65 and over Older People Living at Rest Home in Istanbul The purpose of this study was to investigate habitual physical activity of 65 and over older people at rest home in Istanbul. CHAMPS questionnaire was used in private and public of rest home by modifiying. The questionnaire assesses weekly frequency a nd d uration of various p hysical a ctivities typically u ndertaken i nto I ast one month by older adults. We estimated caloric expentidure / wk expended in physical activity and created a summary frequency / wk measures. We calculated measures of each of these for: 1) all exercise - related activities, 2) moderate - high intensity exercise related activities ( MET ^ 3), 3) all actiivties. The sample consisted of 153 older person; (women, n: 70; men, n: 83) and was aged between 65 - 90 for women ( mean: 74,30), 65 - 91 for men ( mean: 74,83). Caloric expenditure / week in all exercise related activities was 1695 kcal, in women 1078 kcal, in men 2216 kcal; frequency / week was 13,58; in women 13,12, in men 13,96. Caloric expenditure / week in moderate - high intensity exercise was 867 kcal, in women 454 kcal, in men 1214 kcal; frequency / week was 4,39, in women 3,41, in men 5,22. Caloric expenditure / week in all activities was 2890 kcal, in women 2091 kcal, in men 3563 kcal; frequency / week was 20,66, in women 19,98, in men 21,22. The significant correlation of between caloric expenditure in all activities and BMI, sex was found. There was no significant correlation between caloric expenditure in all activities and education level, age, income level, place of living. The significant correlation between frequency of participated all activities and age was found. But there was no significant correlation between frequency of participated all activities and BMI, income level, education level, place of living, sex.